Nyirokcsomók

Feleségem nyakán a mandulában lévő primer tumor áttétjeként több nyirokcsomó daganatot diagnosztizáltak. Ezeket mi is ki tudtuk tapintani, tömött, sima felületűek voltak. A kemo kezelés hatására ezek összeálltak egy nagyobb csomóvá, kemény, érdes felülettel. Lehetséges-e az, hogy ez már egy elmeszesedett, nem aktív tumoros csomó? A gyógyulás jeleként értékeljük vagy ez azért nem ilyen egyértelmű?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza nyirokcsomó témában

Feleségének garat-daganata van, nyaki nyirokcsomó-áttétekkel.

A fej-nyaki lahámrákok (feltételezem, hogy ez is az, bár a szövettant nem tetszik írni) elég pontosan betartják az emberi test anatómiájából következő terjedési útvonalat: az első nyirokcsomó-áttét mandula (tonsilla palatina) eredetű laphámráknál mindig a nagy fejbiccentő izom előtt, az állcsont szöglete alatt jelentkezik. Ha telik-múlik az idő, akkor ez alatt - lefelé csökkenő nagyságú - nyirokcsomók jelennek meg, végül akár a kulcsont fölötti árokban (a supraclaviumban) is megnagyobbodott nyirokcsomók válnak tapinthatóvá. Ez utóbbi már nagyon nagy baj.

Tehát:

A kezelés a primér daganat (jelen esetben a mandula) kezeléséből és a nyaki nyirokcsomók kezeléséből áll.

1./ Mivel az elsődleges daganat gyakran technikailag nem operálható (közvetlenül mögötte a garat izmos csöve mögött fontos nagy erek vannak) , ezért a garat sugárkezelése jön leginkább szóba.

2./ a nyaki nyirokcsomó-láncot alulról felfelé haladva egy igen komoly műtéttel - a nyaki "disszekcióval" - lehet csak véglegesen eltávolítani. Ez a műtét persze csak akkor jön szóba, ha a primér daganat helye már teljesen tünetmentessé vált.

Egyedüli daganatellenes gyógyszeres kezeléssel nem lehet meggyógyítani ezt a betegséget.

Mégis, miért adnak akkor kemoterápiát? Azért, mert tulajdonképpen előkezelik a beteget egy későbbi műtétre.

Kérdés: 2010. december 28., 11:08; Megválaszolva: 2011. január 03., 11:20
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések
5év alatt 6mellkas CT