• Szájszárazság sugárkezelés óta

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszelt Doktor Úr!

        A férjem átesett 2x33 sugárkezelésen és ennek kb 2 éve. Nem tud enni, mert nincs nyálképzés. Már mindent kipróbáltunk, (műnyál, gyógyszer, stb) de semmi eredménye. Sajnos az Onkológus semmi tanácsot nem tud adni, a műtéteket végző füll-orrgégészeten sem. Kihez forduljunk? Folyamatos fogászati ellenörzésre jár és természetesen a szájhigéniát betartja. Minden étkezésen után fogat mos. A fogai érzékenyek lettek a mai napig is és sajnos romlanak.

        WEBBeteg szakértő válasza a szájszárazság témában

        Kedves Kérdező!

        Férje 2 éve 2 x 33 dózis sugárkezelésen esett át.
        Gondolom, valahová a fej-nyaki régióra, a szájüregre, garatra kaphatta.
        66 Grey összdózisú sugárkezelés bizony nem közömbös dolog.
        A mellékhatások sem közöbösek.
        Sokszor ez az ÉLET ára, néha sok év után tér csak vissza egy gyöngécske nyálelválasztás (a nyálmirigyek borzasztóan sugárérzékenyek).
        A műnyálon kívül én is csak pilocarpin tartalmú cseppeket, állandó kortyolgatást tudok javasolni. Savanyúságok, ecetes uborkalé, citromlé, grapefruitlé, narancslé, stb. legyen mindig kéznél egy kis flakonban.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-26 08:26:21; Megválaszolva: 2010. február 26., 08:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: