Ciszta gyermek lábszárcsontjában

16 Éves lányom boka röntgenjén, derült ki, hogy a bokája felett egy kb. 4X2 cm-es üreg (cisztát mondott az orvos) látható. Izotóp vizsgálatot kértek. Utánna az orvos MR vizsgálatra küldött minket. A leletet ma kaptuk kézhez, ez áll benne: Bal tibia kontrasztanyagos MR vizsgálat Sagittalis proton SPIR és I1, coronalis proton SPIR és I2, valamint I1 és I2 SPAIR axialis felvételek készültek, valamint háromirányú I1 súlyozott postkontrasztos lelet: Bal tibila distalis metaphysisében 41 × 20 mm nagyságú területen több kisebb-nagyobb cystás részt tartalmazó, T1-n jelszegény, I2 súlyozott méréseken jeldús, elmosott kontúrú, kontraszthalmozó elváltozás látható, melynek cystás részei is halmozzák a kontrasztanyagot. A csontkortikálist nem töri át, a lágyrészeket nem infiltrálja. Vélemény: A morfológia lehet NOF, de egyéb sem zárható ki., Mintavétel javasolt. Mit jelent ez? Lefordítaná nekem, hogy megérthessem, mit is láttak a Mr-en? Válaszát várom! Köszönettel!

Dr. Laki András válasza Nem osszifikáló csontfibroma témában

Tisztelt Kérdező! A NOF egy jóindulatú csonttumor, a nem osszifikáló csontfibroma rövidítése. Ez a daganattípus a gyermekek és serdülők leggyakoribb csontdaganat-félesége. A képletben a kötőszövet mellett (ezért fibroma), "csontfaló'" óriássejtek, azaz osteoclastok is felszaporodnak, emiatt a csontban üreg képződik, amit cisztának is szoktak nevezni. Kezelni akkor kell, ha túl nagy és az adott csontot instabillá teszi, törés veszélye áll fenn. Az esetek többségében magától gyógyul, azaz a csontszövet benövi. A leletező radiológus szerint a képlet valószínűleg ez a bizonyos NOF, de nem tudott más elváltozást kizárni, ezért javasolta a, mintavételt. A további teendőket a kezelőorvossal beszéljék meg, és tegyék lehetővé az orvos számára a felvételek megtekintését is (a kapott CD vagy internetes hozzáférés formájában).

Megválaszolva: 2023. október 26.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...
Tumormarker Ca72-4
Uzemorvosi éves laborvizsgálatnal a tumormarker érték magasabb lett. Tüneteim jelenleg nincsenek. Kérdésem az lenne, hogy ez utale daganatos megbetegedésre....
Behùzódó mellbimbó
Tisztelt Doktornő! Egyik este mikor levettem a melltartóm, az egyik mellbimbóm teljesen befelé volt fordulva., Amint hozzáértem kijött újra, azóta nem...