Hólyagrák esetében a CT vizsgálattal járó sugárterhelés veszélyei

Kedves Doktornő! Férjemet idén márciusban hólyagrákkal műtötték (TURTU) , kórszövettan szerint high grade (grade 3) differenciáltságú, invazív (pT1) urothelsejtes carcinoma. Áprilisban megismételt TURTU műtét szövettana szerint residualis tumorszövet jelenléte nem igazolható. Ezután 6 alkalommal Onco-BCG terápiát kapott, július végéig. Szeptemberben a kontroll cystoscopián tumort nem láttak. Augusztustól enyhe mozgásra, beszédre fulladása, nehézlégzése jelentkezett. Kardiológus segítségét kértük, a terheléses vizsgálat alapján koszorúér-meszesedést gyanít a nehézlégzés hátterében. Kontrasztanyagos szív CT vizsgálatra jegyezte elő, a koszorúér állapotának felmérésére. Nagyon féltem a férjemet, a hólyagrák diagnózisa óta nagyon próbálunk mindent megtenni az egészsége érdekében. Most aggódom a tervezett Cardio CT sugárterhelése miatt. Kérdésem: Ebben az esetben a tervezett CT vizsgálattal járó sugárdózis elősegítheti-e a hólyagrák ismételt kiújulását, vagy bármely más károsodást? A vizsgálat során a jódos kontrasztanyag is a vesén, hólyagon fog áthaladni, esetleg ennek is lehet kedvezőtlen hatása? Mit tudunk tenni, hogy elkerülhessük, vagy ha ez nem lehetséges, csökkenthessük a káros következményeket? Kérem, segítsen! Hálásan köszönöm!

Dr. Baki Márta válasza húgyhólyag daganat témában

Tisztelt Levélíró!

A férjének – jelen tudásunk szerint – csak a húgyhólyag belső nyálkahártyán találtak rosszindulatú daganatot, amely miatt a BCG adása indokolt volt, s utána már csak ellenőrzést igényel. Az esetek nagy többségében hosszú ideig fennállhat ez az állapot. A cardio CT vizsgálat során a környezeti háttérsugárzás körülbelül fél-kétszeresét kapja a vizsgálandó egyén. Ennek a későbbiek során igen kicsi a valószínűsége, hogy újabb rosszindulatú daganat vagy a több mint fél évvel azelőtt felismert csak helyi kiterjedést mutató tumor rosszabbá válna, kijújuljon. A kontrasztanyag adása előtt vesefunkciós értékek meghatározása szükséges, így a beadott jódos folyadék maradandó károsodás nélkül ürül a vesén és a húgyhólyagon keresztül. Azt lehet még tenni, hogy a vizsgálatot követően nagyobb mennyiségű – kb. 1 liter – folyadékot fogyasszon, így elősegítheti a kontrasztanyag gyorsabb távozását.

A húgyhólyag daganatok legnagyobb része a dohányzással függ össze, ami még érrendszeri problémákat is okoz. A belgyógyászok és onkológusok is arra hívják fel a figyelmet, hogy a dohányzás abbahagyásával a betegségek kórlefolyása javul. Ennek megfelelően, ha esetleg a férje dohányzik, akkor annak mindenképpen az elhagyását javasoljuk.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. október 12., 01:32; Megválaszolva: 2022. október 12., 21:28

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Kiújulhat megint a papilloma? Már...
2007-be műtöttek hólyag daganattal/jóindulatú/mogyoró nagyságúval a műtét sikeres volt. Ellenőrzésre járok háromhavonta.Legutóbb két napja...
BRAF: pozitív vagy negatív?
Kedves Doktornő! Nemrég írtam Önnek "melanoma esetleges áttéttel" címmel kérdést. Azt szeretném még kérdezni, hogy áttétes melanománál (akár...
Melanoma esetleges áttéttel
Kedves Doktornő! Igyekszem rövid lenni. A feleségemnek (45 éves) tavaly áprilisban leszedtek a jobb combjának hátuljaról egy kifekélyesedett...
Biopszia eredménye
Szeretném megkérdezni,a diagnózist a leletemről. Köszönöm
Labor lelet értékelése
Kérem szépen a leletem alapján számíthatok e daganatos betegségre, vagy veseelégtelenségre. a labor leletemben eGFR-EPI: 67 - > 90 csak ez a lelet...