Dudor a torokban

Tisztelt Doktornő! Egy hete a torkom bal oldala elkezdett fájni inkább mintha a nyelvem töve fájna. Nem folyamatos. Ezen az oldalon mintha tapintásra is fáj. Csak a bal oldalt. Bele néztem a torkomba és a bal oldalon egy világosabb kis dudor látható. Csak a bal oldalon. Lehet ez garat rák vagy egyéb daganat típus? Manduláim már nincsenek gyermekkoromban kimütötték őket. Nagyon megijedtem félek hogy igen nagy a baj. Nagyon köszönöm

Dr. Baki Márta válasza garatfal témában

Tisztelt Levélíró!

A melléklet képen az elülső garativen egy éles határú, egyenletesen színeződött kb. 3 mm-es képlet látható. Ennek alapján rosszindulatú elváltozás gyanúja nem merül fel. Esetleg lehet egy metaplázia, azaz szövet átalakulás, amikor a normális nyálkahártya és az alatta lévő képletek egy kicsit megváltoznak. Ezen kívül gyulladás is előfordulhat, ami érzékenységet okoz. Abban az esetben, ha Ön erős dohányos vagy rendszeresen nagyobb mennyiségben fogyaszt tömény szeszes italt, akkor fennáll a veszélye daganat kialakulásának. Ezen kívül a Humán Papilloma Vírus is okozhat nyálkahártya elváltozást. Javaslom, hogy szájsebészt, fogorvost vagy gégészt keressen fel, s akkor pontosítani lehet az elváltozás okát és annak megfelelő helyi kezelés is ajánlható szükség esetén.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. szeptember 16., 12:42 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 17., 20:15
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Elso foku Onkologiai velemeny a...
Szeretnek kuldeni tobb romaniai vizsgalat anyagat is a felesegem betegsegevel kapcsolatban, leforditva magyarra, ha kaphatok egy email cimet (mert feltolteni...
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...
Lehet csontrák?