Van okom aggodalomra?

Tisztelt doktornő! A múlt héten voltam egy rutin átfogóbb vérvizsgálaton.Panaszom nem volt,csak kíváncsi voltam,hogy minden rendben van-e.Mikor megjött az eredmény nagyon megijedtem,mert AFP tumormarker érték a maximális 8,1 helyett 8,3 lett! A többi érték rendben volt.Utána rögtön elmentem egy átfogó ultrahang vizsgálatra,ahol a doktornő mindent rendben talált! Szeretném megkérdezni,hogy kell-e tovább foglalkoznom az üggyel vagy a jövőben felmerülhet-e ezzel kapcsolatban extra kockázat.Csatolmányként küldöm a vizsgálati dokumentumokról a képet.Ahogy nézem egy fotót enged csak feltenni,ha kíváncsi még más értékekre szívesen elküldöm! Máj vese vizelet vörös és fehérvérsejt stb minden hibátlan. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Baki Márta válasza AFP. szűrő vizsgálatok témában

Tisztelt Levélíró!

Kérdés, hogy milyen célból készültek a vizsgálatok: volt-e valamilyen panasza vagy csak az egészségi állapotáról szeretett volna többet tudni. Abban az esetben, ha valamilyen eltérést észlelt a szervezetének működésében, akkor sem a labor sem pedig az Ön által említett hasi ultrahang nem adott erre választ. Javaslom, akkor a házi orvossal beszélje meg a továbbiakat. Másfelől ezek a laboratóriumi eredmények – véleményem szerint – toávábbi teendőt nem igényelnek. Az alfa-fetoprotein=AFP mérsékelt emelkedését érdemes esetleg néhány hónap múlva megismételni. Ekkora elváltozást esetleg zsírosabb étel fogyasztása is okozhat. Szűrő vizsgálatra – azaz tünet- és panaszmentes egyéneknél – nem javasolt.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. április 20., 21:54; Megválaszolva: 2022. április 22., 10:19
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Hisztológiai vizsgálat
Szép napot! Egy kis “nyugtatást” szeretnék kérni. Még április elején volt egy epilepszia rohamom, rohammentő majd kiderült hogy van egy jó...
Csontáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál 2020 szeptemberében vizsgálatok során kiderült, hogy daganat van a veséjében és a prosztatában. A prosztatát...
Vastagbélrák kezelése
Szövettan értelmezése
Műthető, mi várható?