Van okom aggodalomra?

Tisztelt doktornő! A múlt héten voltam egy rutin átfogóbb vérvizsgálaton. Panaszom nem volt, csak kíváncsi voltam, hogy minden rendben van-e. Mikor megjött az eredmény nagyon megijedtem, mert AFP tumormarker érték a maximális 8,1 helyett 8,3 lett! A többi érték rendben volt. Utána rögtön elmentem egy átfogó ultrahang vizsgálatra, ahol a doktornő mindent rendben talált! Szeretném megkérdezni, hogy kell-e tovább foglalkoznom az üggyel vagy a jövőben felmerülhet-e ezzel kapcsolatban extra kockázat. Csatolmányként küldöm a vizsgálati dokumentumokról a képet. Ahogy nézem egy fotót enged csak feltenni, ha kíváncsi még más értékekre szívesen elküldöm! Máj vese vizelet vörös és fehérvérsejt stb minden hibátlan. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Baki Márta válasza AFP. szűrő vizsgálatok témában

Tisztelt Levélíró! Kérdés, hogy milyen célból készültek a vizsgálatok: volt-e valamilyen panasza vagy csak az egészségi állapotáról szeretett volna többet tudni. Abban az esetben, ha valamilyen eltérést észlelt a szervezetének működésében, akkor sem a labor sem pedig az Ön által említett hasi ultrahang nem adott erre választ. Javaslom, akkor a házi orvossal beszélje meg a továbbiakat. Másfelől ezek a laboratóriumi eredmények – véleményem szerint – toávábbi teendőt nem igényelnek. Az alfa-fetoprotein=AFP mérsékelt emelkedését érdemes esetleg néhány hónap múlva megismételni. Ekkora elváltozást esetleg zsírosabb étel fogyasztása is okozhat. Szűrő vizsgálatra – azaz tünet- és panaszmentes egyéneknél – nem javasolt. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2022. április 22.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...
Tumormarker Ca72-4
Uzemorvosi éves laborvizsgálatnal a tumormarker érték magasabb lett. Tüneteim jelenleg nincsenek. Kérdésem az lenne, hogy ez utale daganatos megbetegedésre....
Behùzódó mellbimbó
Tisztelt Doktornő! Egyik este mikor levettem a melltartóm, az egyik mellbimbóm teljesen befelé volt fordulva., Amint hozzáértem kijött újra, azóta nem...