Fájdalomcsillapítás

Tisztelt Doktornő! Testvéremnek vastagbélrákja van nyirokcsomó áttéttel,amelyre utoljara tavaly novemberben kapott kemoterápiát.Az akkor keszult CT vizsgálat szerint az állapota stabil volt nem keletkezett újabb áttét.Idén januárban állandósult alhasi fájdalmak miatt húgyhólyag cisztoszkópiára került sor ami szerint áttét a húgyhólyagban nem található. A folyamatosan romló veseértékei miatt mindkét veséjéből sztóma került kialakításra illetve a húgyhólyagban is katétert kapott. Azóta állandosult problémaként jelennek meg húgyúti fertőzések amit antibiotikumokkal próbálnak kezelni több kevesebb sikerrel. Jelenleg a veseértékek rendben vannak de az alhasi és combhajlatban lévő fájdalmak olyannyira erősödtek hogy Tramadol szedését javasolták. A napokban az előírt reggel fél délben fél és este egy tabletta Tramadol nem szünteti a fájdalmat. Kérdésem lenne ezzel kapcsolatban hogy amíg az onkológusával nem tud konzultálni, tud-e javasolni valami plusz fájdalomcsillapítót illetve Tramadolt meddig lehet emelni napiszinten? Szeretném még továbbá megtudni, hogy ha a fájdalom miatt (nem tudja kinyújtani a lábát) a CT vizsgálatot nem birja ki akkor van-e arra lehetőség hogy a ct esetleg altatásban történjen meg annak kideritesere mi csinalhatja a fajdalmat? Köszönettel, Erzsébet

Dr. Baki Márta válasza fájdalom témában

Kedves Erzsébet!

A húghólyagból és mindkét veséből kivezetett katéterek nagyon kellemetlenek a mindennapi tevékenység – főleg öltözködés, pihenés - során. Az viszont jó hír, hogy a vesefunkciók így javultak. Amennyiben nővérének fájdalmai vannak, úgy ügyeletes és/vagy házi orvos is adhat bármilyen fájdalomcsillapítót, s ha az hatékony, akkor a megfelelő dózisban lehet folytatni. Tramadol tablettából a legnagyobb napi adag összesen 400 mg. Ezt fokozatosan lehet növelni, figyelve, hogy székrekedés, esetleg hányás, rossz közérzet ne alakuljon ki. Csak orvosi vényre lehet kiváltani, ezért további részleteket a beteg és a betegség ismerete nélkül nem lehet közölni, de a kezelő orvos részletes felvilágosítást tud adni. A CT vizsgáló helyen tudják megmondani, hogy altatásban végeznek-e vizsgálatot, vagy szükség esetén altató orvossal tudnak-e egyeztetni ez ügyben.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. április 16., 21:47; Megválaszolva: 2022. április 18., 11:36
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Hisztológiai vizsgálat
Szép napot! Egy kis “nyugtatást” szeretnék kérni. Még április elején volt egy epilepszia rohamom, rohammentő majd kiderült hogy van egy jó...
Csontáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál 2020 szeptemberében vizsgálatok során kiderült, hogy daganat van a veséjében és a prosztatában. A prosztatát...
Vastagbélrák kezelése
Szövettan értelmezése
Műthető, mi várható?