Nemrég megjelent mellbimbó csomó

Tisztelt Doktornő, 1-2 hete egy kis dudor jelent meg a mellbimbómon, ami eddig nem volt ott. Valószínűleg semmi komoly, de nem hagy nyugodni a dolog. Próbáltam kinyomni, mert olyan, mint egy kis pattanás, de nem sikerült. A csomó fájdalmatlan, hasonló, mint a peremen lévő szőrtüszők dudorai, de mivel a bimbó udvaron van, gondolom nem szőrtüsző. Meg tudná mondani kép alapján, hogy mi lehet ez? Érdemes ezzel élőben orvoshoz fordulnom? Ezen kívül kicsit esztétikailag is zavar, mert egy távolról is szabad szemmel látható pötty a mellbimbóm mellett. Amennyiben nem ártalmas, el lehet tűntetni ettől függetlenül valahogy? Válaszát előre is köszönöm! Minden jót kívánok!

Dr. Baki Márta válasza emlőbimbó témában

Tisztelt Levélíró!

A levele és a csatolt kép alapján egyértelműen nem lehet megállapítani, hogy mi okozta ezt a kis dudort az emlőbimbó mellett. Elképzelhető, hogy a férfi emlőben is megtalálható mirigycsatorna vége nem csak az emlő bimbó területén, hanem mellette is kivezető csővel rendelkezik. Ezzel sajnos sok mindent nem lehet tenni. Másik feltevés, hogy valamilyen gyulladás alakította ki az elváltozást, ekkor helyi gyulladáscsökkentő kenőcsöket lehet alkalmazni. Bőrgyógyászati szakrendelőben ennél több felvilágosítást és javaslatot is tudnak tenni. Abban az esetben viszont, hogyha az egész emlő állomány duzzadt vagy abban kis csomó jelenik meg, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz, mert annak a hátterében esetleg valamilyen hormonális egyensúly zavar bújhat meg.

Tisztelettel: dr. Baki Márta

Kérdés: 2022. április 15., 16:17; Megválaszolva: 2022. április 18., 11:37
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Vastagbélrák kezelése
Szövettan értelmezése
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után