Sarcomatoid carcinoma,

Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. A pontosítás miatt Anyukám szövettanának dokumentuma az alábbiakat tartalmazza: Érkezett egy 26 cm és egy 32 cm hosszú vékonybél részlet. A rövidebb bélszakaszon a közelebbi resectios végtől 7 cm-re egy 4 cm átmérőjű (sima: R.2.) , besüppedő, fekélyes tumor látható. A hosszabb bélszakaszon a közelebbi resectios végtől 8 cm-re egy 5 cm (I: R.2.) legnagyobb átmérőjű, szintén fekélyes, besüppedő tumor található, ettől 3 cm távolságban egy majdnem körkörös 7,5 cm-es (II: R.2.) , besüppedő, fekélyes, jelentősen szakadozott daganat látható. Mindhárom tumor a serosai felszínen szürkésfehér, tömött dudorokat okoz, melyhez egy 25x11x0,5 cm-es cseplesz részlet kitapadt. Mindhárom tumorból R.2. orceinnel római számokkal különítjük el őket. A tumorokhoz tartozó regionális nyirokcsomókat kipreparáljuk, a saját jelölésük alatt indulnak. Sima: 2 + 5+ 8 (A-H) nyirokcsomó, I: 2+4+4 (A-D) nyirokcsomó, II: 2+1 (A) nyirokcsomó. Dr.SZÁ/BA (VT) . 24 / 30 (6 orcein) (+Cytokeratin, vimentin, S100, LCA, Desmin, CD34, CD-117, DOG1, myf4, H- caldesmon, Melan-A) (CD10, PAX8, oestrogen receptor, TTF-1, EMA, CK7, CK20; chromogranin-A, synaptophysin, calcitonin, thyreoglobulin, Napsin-A) górcső alatt: Mindhárom tumor gócnak megfelelően hasonló szöveti kép mutatkozik, melyben kiterjedt necrosist mutató daganat részletei láthatók. A tumorsejtek többnyire diszkohezívek, többnyire rögös chromatint és prominens nucleolust tartalmazó, torz megnagyobbodott sejtmagok jellemzik őket, számos sejtben többmagvúság is jelen van. Nagy nagyítású látóterenként több mitoticus alak, atypusos mitosisok is láthatók. Néhol a daganat orsósejtes karakterrel is bír, de ez inkább a stromának vélhető. A sima - II alatt indított 11 + 7 + 1 nyirokcsomó metastasist nem mutat, de a I/2 alatti nyirokcsomóban van néhány nagy nucleolusú sejt a sinusokban, ami a tumorból származhat. A tumorsejtek a fent jelzett első és második körben kért ellenanyagok (cytokeratin...MelanA) közül meggyőzően csak vimentin és gyengébb AE1/AE3 cytokertin pozitivitást mutattak, a CD117 festődés korlátozott értékű annak tükrében, hogy endothel sejtek és más kötőszöveti sejtek is hasonlóan jelölődtek, a mastocyták jelölődése intenzívebb volt, ami alapján aspecifikus háttérfestődés az inkább valószínű. A harmadik körben kért immunhisztokémiai közül a TTF-1 pozitivitás alapján pajzsmirigy, illetve tüdő irányban további immunhisztokémiák történtek, melyek negatív eredményt adtak. CK7 ellenanyaggal mindössze egy sejt jól kivehető pozitivitás mutatkozott. Tudom, hogy így nehéz bármilyen szakvéleményt mondani, de szeretném tudni, hogy mire számíthatunk. Köszönettel!

Dr. Baki Márta válasza sarcomatoid carcinoma témában

Tisztelt Kérdező!

Második levelét is köszönettel megkaptam.A mellékelt szövettani leírásnak a végső véleményét nem csatolta. Nagy valószínűség szerint viszont amit a hasi műtét során találtak, az is sarcomatiod carcinomának bizonyult. További kezelés előtt szükséges tudni,hogy a szervezetben található-e máshol hasonló elváltozás. Nagy valószínűség szerint gyógyszeres kezelést igényel édesanyja. A terápia összetevői édesanyja állapotától, esetleg még újabb szövettani eredményektől függ. A betegség lefolyását a kezelő orvossal beszéljék meg, mert az sok tényezőtől függ.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. április 10., 16:43; Megválaszolva: 2022. április 12., 18:37
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Sarcomatoid carcinoma tüdőrák...
Tisztelt Doktornő! Edesanyamat marc elejen mutottek vekonybel perforacio miatt, amikor is kiderult,hogy a vekonybelen daganatok vannak. Ekkor mar tudtuk...
Lelet éretelmezés
Daganatos betegseg
Méhtestrák kiújulás
Duzzanat a lábszáron
Kedves Doktornő Mindkét lábszáramon a sípcsont mellett észrevettem egy-egy duzzanatot, ugyanott vannak, annyi különbséggel, hogy az egyik puhább...