Rutascorbin

Tisztelt Doktor Nő! Covid fertőzés után véreressé vált a szemem, amely nem változik semmilyen cseppre. Azonban javasolták a Rutascorbin szedését. Ennek tájékoztatójában benne van, hogy daganatos betegek állapotát ronthatja. Vastagbélrák esetleges áttéttel esetén szedhető ez a gyógyszer?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza rutascorbin témában

Tisztelt Levélíró!

Jelenleg Magyarországon gyógyszerként a Rutascorbin 20 mg/50 mg tabletta van forgalomban. Ennek összetevője egy flavonoid és a C-vitamin, azaz az aszkorbinsav. Az alkalmazási előírat alapján az alkalmazása megfontolandó “súlyos, előrehaladott állapotban levő daganatos betegeknek, mert ronthatja állapotukat (vérzés, necrosis fokozódhat” . Ugyanakkor ezen mellékhatások gyakoriságára már nem közölnek adatokat. Úgy gondolom, hogy a “szem bevérzés” miatt néhány napig, legfeljebb egy-két hétig javasolt a Rutascorbin szedése, ami nem nagyon valószínű, hogy a daganat kiterjedését növelné vagy egyéb mellékhatást fokozna.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. november 12., 07:04; Megválaszolva: 2021. november 14., 07:18
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Rákkeltő légszennyező anyagokkal...
Tisztelt Doktornő! Hat hónapon keresztül dolgoztam perklóretilénnel. És még fogok, ha megoldják a karbantartást, bár váltáson gondolkozom! A...
Állandósult nyaki fájdalom
31 éves, férfi vagyok. 173 cm és 95 kiló. Alkoholt fogyasztok és dohányzok is. Közel egy éve kezdődött panaszaim: nyaki merevség, regglei...
Méhtestrák áttét
Érdeklődés a lehetőségekről