Nagypapám ct lelete

Tisztelt Doktornő! Nagypapám 82 éves, korábban prosztatarákos, de azt hormonkezeléssel jól viselte. Most volt ct vizsgálata és szeretném ha mondana véleményt a leletéről: Bal oldalon az alsólebenyben pleurával összekapaszkodott, a hilusba terjedő 90x85 mm-es szöveti elváltozás látható, környezetében kötegezettséggel, distelectasiaval. Mellette 10 mm-es satellita látható.Az alsólebenyben paraseptalisan , basalisan vaskos köteg látható. Pleuraűrben bal oldalon 8 mm vastagságú, a pericardiumban 10 mm vastag folyadékgyülem van. Mediastinumban és a bal hilusban számos, 10-25 mm rövidebb átmérőjű nyirokcsomó látható. A mellkasi aorta szabályos kaliberű, falában meszes plakkok. Mk. mellékvese tömegesebb, de gócos elváltozás nem különíthető el. A leképzett csontokon strukturális eltérés nem látszik. A máj mk. lebenyében néhány 20-40 mm-es hypodens elváltozás van. A hasi aortán 25 mm átmérőjű aneurysma. Laborleletében is van pár eltérés: RBC 4.030 tera/l HB 11.300 g/dl PCV 91,600 fl MCHC 30.700 G/DL KARÉJOS 78.7% LDH 896.000 U/l CRP 28.6 mg/l Véleménye szerint ez milyen stádium, és mik a kilátások? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza Tüdő CT eredmény témában

Tisztelt Levélíró!

Mielőtt kérdésére pontos választ lehetne adni, előtte néhány egyéb adatot jó lenne tudni: Előzőleg végeztek-e hasonló vizsgálatot, mellkas röntgen, hasi ultrahang történt-e az utóbbi 1-2 évben? A prosztata daganat kezelése után nagypapája járt-e valahová kontollra? Jelenleg milyen panasza van? Milyen az általános állapota.

A CT lelet alapján egy kiterjedt tüdő folyamatról van szó, mely a .mellhártyára, a szegycsont mögötti nyirokcsomókba esetleg a szívburokra terjed. A máj elváltozását ezen adatok alapján egyértelműen nem lehet megítélni: például ezeket cisztának vagy hasonló elváltozásnak ítélte meg a leletező szakorvos. A beteg állapotától függ, hogy a további vizsgálatok eredménye alapján milyen kezelési lehetőségek adhatók. Amennyiben kielégítő nagypapája állapota, akkor tüdőgyógyászati kivizsgálás javasolt, legfőképpen valahonnan szövettani mintavétel. Ez történhet hörgő tükrözés (bronchoscopia) vagy esetleg a szegycsont mögötti nyirokcsomók (medisastinoscopia) vizsgálata alapján. A további teendőket ezek ismeretében lehet tervezni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. június 20., 02:27; Megválaszolva: 2021. június 21., 05:22
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Rákkeltő légszennyező anyagokkal...
Tisztelt Doktornő! Hat hónapon keresztül dolgoztam perklóretilénnel. És még fogok, ha megoldják a karbantartást, bár váltáson gondolkozom! A...
Állandósult nyaki fájdalom
31 éves, férfi vagyok. 173 cm és 95 kiló. Alkoholt fogyasztok és dohányzok is. Közel egy éve kezdődött panaszaim: nyaki merevség, regglei...
Méhtestrák áttét
Érdeklődés a lehetőségekről