A pet ct értelmezésében szeretnék segítséget kérni!

Kóros aktívitasú nyirokcsomók a bal inguinalis régióban, reaktív folyamat, relapsus egyaránt felvethet. Máshol makroszkópos FDG-avid malignitás gyanúját kelti halmozás nem észlelhető. Aktivált barnazsírszövet. Lien accessorius. Heges maradványok a mediastinumban. Ileocoesalisan, az appendixben és a regionális mesenterialis nyirokcsómokban elsősorban gyulladásos folyamat merül fel, kivizsgálas javasolt! Kérem segítsen értelmezni ez most jó vagy rossz pet ct eredmény?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza Hodgin-kór, PET-CT, kivizsgálás témában

Tisztelt Asszonyom!

A PET-CT sem foglalt egyértelműen állást, hogy minden rendben van-e vagy sem, ezért ennek alapján nagyon nehéz biztos megállapításokat tenni. Nagy valószínűséggel Önnél Hodgkin kórt állapítottak meg, s annak kiterjedése a szegycsont mögötti (mediastinum) és a hasi régióra terjedt ki. Ezt követően kezelést kaphatott, s a terápia közben vagy annak befejezéséhez közel végezték el a PET-CT vizsgálatot, annak céljából, hogy hol tart a folyamat.

A bal lágyékhajlat (inguinalis régió) vizsgálata viszonylag egyszerű: ultrahang vizsgálat a nyirokcsomók nagyságára és szerkezetére vonatkozóan nyújt információt. Abban az esetben, ha ez nem elegendő, akkor szövettani vagy sejt (citológia) mintavételt is el lehet végezni.

Bonyolultabb a hasi nyirokcsomók vizsgálata. Ezek megítélésekor figyelembe kell venni, hogy a betegség felfedezésekor vagy az előző CT vagy PET-CT mit talált ezen a területen. Az Ön általános állapotát és a laboratóriumi eredményeket is figyelembevéve lehet, hogy kezelő orvosa azt fogja tanácsolni, hogy folytassa a kezelést vagy pedig kezelés nélkül néhány hét (4-8) múlva végezzenek ellenőrző vizsgálatot.

Elnézését kérem, hogy válaszára nem tudok egyértelmű választ adni, de a fentieket érdemes megfontolni és azok alapján tovább lépni.

Tisztelettel:dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. április 16., 22:54; Megválaszolva: 2021. április 17., 20:03
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mi az elegendő mennyisége a...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt