5év alatt 6mellkas CT

Jónapot kívánok kedves Doktornő! Engem Tamásnak hívnak. Azon apropóból írom levelem Önnek: Én 5év alatt 6×voltam mellkas CT. Az első kontrasztanyagos volt(1178mgy). Ezután volt az évek során 3mellkas CT natív vizsgálat ennek sugárzását nem tudom mert a pairon nem szerepel. Ezek után az utolsó 2ttő mellkas CT az úgynevezett csökkentett sugárdózisú mellkas CT volt szűrő jelleggel,az egyiknek (578mgy),a másiknak (478mgy)volt a sugárzása. Ami ennek az előzménye,hogy az 5év alatt 4×voltam Tüdőgondozóba Bronhoscopián,mert mindig télen erős a váladéklerakódásom és nehezen jön fel,és ha fel is jön szinte mindig vércsíkos a köpetem. A CTket 3xkérték tükrözés előtt,a másik 3mat én csináltattam saját költségre. Az utolsót a 6dikat most hétfőn lessz 1hete hogy csináltattam negatív lett,mint az összes többi. Amit nem említettem a Bronhoscópia eredménye is negatív volt mind a 4×. A diagnózis vérzékeny nyálkahártya. Most pedig amit mondani szeretnék,lehet azt mondja hülye vagyok,ha igen nyugodtam. Mióta megcsináltattam az utolsó mellkas CT-t,rettegek,mert az interneten mást sem olvasok,hogy mennyire rákkeltő a CT sugárzás,iszonyatosan megfélemlített amit leírtak a neten róla. És azóta másra sem tudok gondolni mint hogy,bennem evvel az utolsó vizsgálattal biztos hogy megindult valami sejtburjánzás,ezt vettem a fejembe,nem tudok másra gondolni,iszonyatosan félek. Naponta mérem a súlyomat azóta. Kérem segítsen Doktornő. Sz.Tamás

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza Mellkas CT vizsgálat, tüdő betegségek kivizsgálása, ionizáló sugárzás témában

Tisztelt Sz. Tamás!

Minden orvosi vizsgálat – beleértve a computer tomografiát is – előtt mérlegelni kell, hogy az adott vizsgálat szükséges-e, s az adott személyre milyen rögtöni (akut) és hosszútávú (krónikus) következménnyel jár. Nagy valószínűséggel három alkalommal a hörgő tükrözés és a CT vizsgálat indokolt volt, aminek a szükségességét szakorvos állította fel. A később elvégzett CT vizsgálatokat Ön saját maga kérte. Ilyen alkalmakkor a magán szolgáltatóknak nem feladatuk edönteni és mérlegelni, hogy az adott vizsgálatot milyen indokkal kéri az egyén. Úgy gondolom, a levele alapján, hogy az elmúlt, saját erőforrásból történt CT nem biztos, hogy indokolt volt: milyen tüneti voltak, mit állapított meg az eredmény, utána van-e valamilyen teendő, stb…

Magyarországon a CT vizsgálatok bevezetése óta szinte minden esetben a képi diagnosztika után feltüntetik, hogy milyen készüléken, mekkora sugárterheléssel történt a vizsgálat. Ez lehet, hogy a leírt leleten nem szerepel, de akár régebben röntgen filmen, akár a CD utolsó részében ezek az adatok ismertetésre kerültek/kerülnek.

Az ionizáló sugárzás valóban előidézhet rosszindulatú elváltozásokat. Az előzetesen sugárterápiában részesültek között ez kevesebb, mint 1 %, s főleg az évtizedekkel ezelőtt alkalmazott technikai körülmények között lehetett felismerni ilyen másodlagos daganatokat. A diagnosztikus célból végzett sugárterheléssel járó beavatkozások után ennél jóval kisebb azok aránya, amelyek esetleg visszavezethetők lennének, mint oki tényezők.

Az Ön esetében elég furcsa lenne, hogy öt éven belül, időszakosan elvégzett mellkasi CT vizsgálatok rosszindulatú daganatos elfajulást okoztak volna. Persze, figyelembe kell venni az egyéb rákkeltő tényezőket is, pl. dohányzás, fokozott UV-B sugárzás, stb…

Összefoglalva azt javaslom, hogy panaszai esetén forduljon szakorvoshoz, akivel tudnak egyeztetni a további kivizsgálásáról.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. február 13., 15:35; Megválaszolva: 2021. február 14., 08:54
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt