Előző kérdésemhez

T Doktornő Előzőleg melldaganatommal kapcsolatban kérdeztem Önt. Szeretném még kiegészíteni a szövettan leletem mikroszkópos leírásával:Szakadozott szövethengereket vizsgálunk melyeken belül abortiv ductus formációkat képező daganatszövet infiltratioja látszik. A daganatsejtek mérsékelt polymorphismus jeleit mutatják egyetlen maghártya lefutást mutató magok látszanak intranuclearis inclusiokkal. 10 nagynagyítású látótérben 5 db osztódás jelenléte azonosítható..... Kérdésem amit az előzőekben is leírtam a stádium hol tartok ill. A leírt eredmények alapján áttét megléte lehetséges e? Előre is kköszönöm Veronika. 8mm volt a felfedezés napján a daganat, első kemó előtt pedig 1 hónap alatt 23mm volt már.

Dr. Baki Márta válasza emlő daganat témában

Kedves Veronika!

Amint az előző levelemben is írtam a rosszindulatú daganatos betegségek stadium besorolása azok kiterjedése alapján történik. Abban az esetben, ha Ön neoadjuváns kemoterápiát kap, az azt jelenti, hogy a vizsgálatok során a szervezetben máshol nem találtak elváltozást, távoli áttétet. Ugyanakkor, ha az emlő daganat mérete 23 mm-es, az a daganat nagyságának megfelelően un.T2 (tumor nagyságára vonatkozik) kategóriába sorolható. Ekkora méretnél általában először műtétet végeznek, kivételt képez, ha a hónalji nyirokcsomókban is találtak daganatos sejteket. Valószínű, hogy Önnél is ez a helyzet. Ez pedig valamilyen N (nyirokcsomó nagyságára vonatkozik) kategóriába tartozik. A neoadjuváns kemoterápia során a daganat megkisebbítésen kívül az a cél, hogy a távoli áttétek kialakulását is megakadályozzák.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. február 07., 09:21; Megválaszolva: 2021. február 09., 07:41
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Műtét előtt
Mellrákom Stádiuma
T Doktornő. Kérem az alábbi szövettanom alapján véleményezni milyen stádiumba van a mellrákom amit 3 hónapja diagnosztizáltak. Azóta neoadjuvans...
Laboreredmény
Laborleletemben ezek az eredmények magasabbak. (Melldaganat +májáttét) ami már 3 éve stagnált nem kimutatható) L-T-glutamil transzferáz 181 nekem...
arilla daganatellenes gyógyszer? a...
Tisztelt Doktornő 2018ban operáltak kódom c5090. jelenleg is azóta ARILLA tbl-t kell szednem. Kaphatom e emellett a covidos oltást mert a kérdőlap az...
Gyomor Melldaganat Taxotere kezelés
Tisztelt Főorvos Asszony! Édesanyámnál gyomordaganatot (adenocarcinoma) s kiújult melldaganatot találtak. 5 éve volt emlődaganata, most citológiai...