Mellrákom Stádiuma

T Doktornő. Kérem az alábbi szövettanom alapján véleményezni milyen stádiumba van a mellrákom amit 3 hónapja diagnosztizáltak. Azóta neoadjuvans kezelés 3 ik kemón vagyok túl amit műtét es sugár fog követni. Vmint Ön szerint mik a műtéti kilátások el kell e a mellem távolítani? Mikroszkopos leirás. Oestregon rec erős 100%poz q score 8.Progresteron erős 100%magpozitivitás.q score 8.Her2 rec körkörös erős membrán pozitivitás40%ban score3+pozitiv. Ki67 index 10%.Diagnozis Invaziv carcinoma NOS infiltratiojának megfelelő szöveti kép. B5b. Válaszát előre is köszönöm szépen. Veronika.

Dr. Baki Márta válasza emlő daganat témában

Tisztelt Veronika!

A rosszindulatú daganatok kiterjedésének, stádiumának meghatározása arra alapul, hogy a szervezetben kimutathatók-e gócok és azok hol helyezkednek el és mekkora a nagyságuk. Ilyen jellegű adatokat levele nem tartalmaz. Az viszont, hogy a kemoterápiát neoadjuváns jelleggel kapja, az arra utal, hogy az emlőn és esetleg a környéki nyirokcsomókon kívül egyéb területen áttétet nem találtak. Abban az esetben, ha a kemoterápia hatékony, akkor műtét javasolt. Attól függ, hogy milyen jellegű kemoterápiát kap, közben a HER-2 stádium alapján már kiegészítő kezelést is tudnak adni. Van olyan eset is, amikor a műtét után még folytatják a kemoterápiát, de később sugárkezelés is szóba jön, ill. fenntartó terápia során hormon és HER-2 gátló gyógyszerek adása javasolt megfelelően hosszú időtartamban.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. február 05., 11:03; Megválaszolva: 2021. február 07., 20:57
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Műtét előtt
Előző kérdésemhez
T Doktornő Előzőleg melldaganatommal kapcsolatban kérdeztem Önt. Szeretném még kiegészíteni a szövettan leletem mikroszkópos...
Laboreredmény
Laborleletemben ezek az eredmények magasabbak. (Melldaganat +májáttét) ami már 3 éve stagnált nem kimutatható) L-T-glutamil transzferáz 181 nekem...
arilla daganatellenes gyógyszer? a...
Tisztelt Doktornő 2018ban operáltak kódom c5090. jelenleg is azóta ARILLA tbl-t kell szednem. Kaphatom e emellett a covidos oltást mert a kérdőlap az...
Gyomor Melldaganat Taxotere kezelés
Tisztelt Főorvos Asszony! Édesanyámnál gyomordaganatot (adenocarcinoma) s kiújult melldaganatot találtak. 5 éve volt emlődaganata, most citológiai...