emelkedett NSE

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy hete egy átfogó laborvizsgálaton voltam, teljes nagyrutin, CRP es tumormarker meghatározás. A laborom jó lett, süllyedés, fehérvérsejt, CRP es az összes tumormarker, kivéve az NSE. A papíron 16 a határérték és nekem 16 lett az érték. Meg szeretném kérdezni, hogy mennyire kell ez miatt aggódnom és kell e más vizsgálat? Olvastam, hogy ez tüdőrákkal hozható leginkább összefüggésbe. Én nem dohányzom és nem köhögök. Bemásolom a többi tumormarker eredményemet is. Beta HCG 0.1 <2.2 AFP 2.8 <8.8 CEA. 1.6 <5 CA 19.9. 2.54 <37 CA 72-4. 2.0 <8.2 PSA total. 0.287 <4 PSA szabad. 0.069 <0.93 szöveti polipeptid antigen 15 <75 S100 protein. 0.07 <0.15 Cyfra 21-1. 0.78 <3.3 Két hét múlva apa leszek, remélem nem cseszik ki velem így a sors, hogy akkor kapok egy rákos diagnózist is... Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza tumor markerok, neurospecifikus enoláz, NSE, daganat szűrő vizsgálatok témában

Tisztelt Uram!

A levelében közöltek alapján egyáltalán ne izguljon, s várja a gyermekét és a rendelkezésre álló adatok alapján nyugodtan fel is tudja nevelni. Legyen benne sok öröme. Kérdésére visszatérve: A neurospecifikus enoláz=NSE meghatározása daganat szűrésre nem alkalmas. Ugyanígy van majdnem a legtöbb tumor marker. Nagy részüket csak a bizonyítottan fennálló rosszindulatú eltérés esetén indokolt meghatározni. A későbbiek során a terápiás választ, esetleges daganat kiújulást lehet velük monitorozni. Az, hogy Önnek a felső határon volt az NSE értéke, ez önmagában nem jelent teendőt.

Onkológiai szempontból az Ön életkorát figyelembevéve érdemes évente bőrgyógyászati vizsgálat, ha sok anyajegye van, havonta here önvizsgálatot végezni. Abban az esetben, ha Ön dohányzik vagy a családjában több daganatos megbetegedés történt, akkor ennek megfelelően javasolt más egyéb célzott vizsgálatot is végeztetnie.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. szeptember 16., 14:42; Megválaszolva: 2020. szeptember 22., 15:00
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas