• Labor lelet kiértékelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Szűrés jelleggel mentem el egy laborba tumormarker vizsgálatra. Semmilyen panaszom nincs és a családom semelyik ágán nem fordult elő daganatos betegség, de sok helyen olvasni, hogy érdemes szűrésre járni, ezen is azért vettem részt. Dohányzó vagyok. Az eredményeim közül egy volt + értékes. CEA : 2,07 AFP : 4,51 PSA : 0,832 Szabad PSA : 0,330 PSA hányados : 0,40 CA-125 :(ezt jelölték plusszal) 35,5 a 35-ös referencia tartományhoz CA 19-9 : 2,06 Béta HCG : 1,0 Széklet vér negatív A kérdésem az lenne, hogy ez a pluszos érték jelenthet e bármit, kell e valamilyen irányba tovább mozdulni, ez már kiugró érték e és egyáltalán mire vonatkozik ez a CA-125 férfiaknál? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Baki Márta válasza a Tumor markerok, szűrés, CA 125 férfiaknál témában

        Tisztelt Uram! Az Ön életkorában, ha a családban nem fordult elő daganatos betegség és panasza sincs, akkor daganat szűrés céljából nem javasolt egyik tumor marker meghatározás sem. Az, hogy a CA 125 értéke egy kicsit meghaladta a normalis értéket, az még nem jelenti azt, hogy azt kóros eredménynek tartsuk. Egyébként férfiak esetében a CA 125 normális érték többszöröse jelenthet esetleg valamilyen savós hártya (például mell- vagy hashártya) elváltozást, főleg gyulladást. Ezen kívül megemelkedhet férfiaknál hashártya gyulladás, hasi műtét után vagy szívelégtelenség következtében. Néhány esetben májzsugorban szenvedő betegek szérumában is magasabb a CA 125 érték. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. szeptember 24., 10:41; Megválaszolva: 2020. szeptember 28., 20:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: