• Excisio contra mastectomia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Köszönöm tárgyi kérdésre adott válaszát. Szeretném még megkérdezni szíves véleményét a napjainkban oly sokszor hallaható molekuláris biológiai tumor elemző vizsgálatokról Tudomásom szerint ma már minden az emlőrákban lehetséges mutációt meg tudnak keresni. Sajnos egy komplex vizsgálat igen drága, a társadalom biztosítás keretében elérhet hasonló vizsgálat pedig rendkívül korlátozott számú mutációra keres rá. A kérdésem az, hogy egy ilyen komplex vizsgálatnak lehet e olyan eredménye ami a gyógyítást célzottá és ez által a gyógyulást vagy a tünetmentes időszak jelentős hosszabbítását eredményezi. Magyarul van e értelme a vizsgálatnak tekintettel az ár/érték/eredmény háromszögre. Úgy tudom hogy az összes lehetséges kimutatható mutációnak cca 50%-ra már van valamilyen módon elérhető gyógyszer. Ezzel nyilván szeretném azt elkerülni hogy felesleges terhelést kapjon a szervezetem. Előző kezelés esetén sem vagyok teljesen biztos abban hogy a HER2 terápia indokolt volt a két vizsgálat (IH és FISH) ellentmondása miatt. Egyébként a daganatos szövet az emlő alsó részében taláható. Üdvözlettel

        Dr. Baki Márta válasza a emlő daganat, kiújulás, kezelés, genetikai vizsgálatok témában

        Tisztelt Levélíró! Abban az esetben, ha az elsődleges daganat kis kiterjedésű, és az őrszem nyirokcsomóban sem találnak nagy áttétet, akkor lehetőség van társadalombiztosítás keretén belül az un. Oncotype DX vizsgálatra ha hormon pozitív a daganat és HER-2 negatív. Ez a leggyakoribb genetikai eltéréseket vizsgálja, s ennek eredménye alapján eldönthető, hogy szükség van-e kemoterápiára vagy sem. Ennek a vizsgálatnak az elindítását onkológus végezheti, onkológiai szakbizottság javaslata alapján. Abban az esetben, ha az emlő daganat kiújulásáról van szó, akkor egyéb genetikai vizsgálat elvégzése lehetséges. Úgy gondolom, hogy először történjék meg a műtét, s utána átgondolva az előzetes kezeléseket is, érdemes akkor megfontolni, hogy egyéb vizsgálatok elvégzésére szükség van-e. Abban az esetben, ha a kezelő orvosa úgy véli, hogy Önnek mindenképpen szükséges, hogy ismert legyen a kiújult daganat több paramétere, tulajdonsága, akkor szintén lehet ilyen esetben is egyedi méltányosságot kérni. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. július 23., 20:29; Megválaszolva: 2020. július 26., 20:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: