• Adenomacarcinoma célzott kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál februárban rosszindulatú tüdődaganatot fedeztek fel. Adenomacarcinoma pleurális áttéttel. Mindez úgy derült ki, hogy véres mellkasi folyadékgyülem alakult ki az egyik oldalon. A folyadék lecsapolása akkor megtörtént (azóta nem gyűlt fel sok) célzott terápiás, tablettás kezelésben részesül (Gefitinib), mely hatására regresszió látható, állapota jó, javuló, a kevés folyadék is szorul vissza. A szövettan genetikája: EGFR gén 21-es exonjában p. L858R aktiváló mutáció található 57%-ban. A célzott terápiákról olvasva/tájékozódva több cikket találtam arra vonatkozóan, hogy a nála található mutáció esetében (L858R) a gefitinib helyett az osmertinib még eredményesebb hatást mutatott. (https://www.ascopost.com/issues/october-10-2018/osimertinib-in-first-line-treatment-of-egfr-mutant-metastatic-nsclc/) Mindkét gyógyszer igen drága, de az Osimertinib (Tagrisso) sokkal költségesebb a jelenleg édesanyám által szedett gefitinibnél az interneten található információk alapján. Kérdéseim: - lehetséges, hogy ezt a gyógyszert a hazai TB még nem támogatja? - hogyan kaphatunk információt betegként arra vonatkozóan, hogy a protokollok mit engednek meg az onkológus számára amikor ilyen drága célzott szereket alkalmaz? (Az onkológusunk azt mondta, hogy a gefitinibet is csak azért kaphatta első vonalban, mert IV-es stádiumban van). - hogyan lehet esetlegesen klinikai kísérletben részt venni, hogy a legújabb célzott terápiás gyógyszerhez hozzájussunk (sajnos mi sem tudnánk kifizetni a gyógyszer árát több hónapon keresztül), mi ennek a menete, módja? Előre is köszönöm szépen válaszát, véleményét! Az, hogy tudunk információt kapni, nagyon sokat jelent nekünk megküzdeni ezzel a betegséggel!

        Dr. Baki Márta válasza a tüdő adenocarcinoma, célzott terápia, genetikai vizsgálat, klinikai vizsgálat témában

        Tisztelt Levélíró! Amennyiben édesanyja kezelését már elkezdték Gefitinibbel, s azt jól bírja, akkor véleményem szerint nem indokolt a gyógyszerváltás. Édesanyja betegségének rosszabbodása után is adható még az osimetrinib. Az Ön által idézett összefoglalóban az osimetrinib csoportba tartozók betegsége 18,9 hónap, a másik csoportba soroltak betegsége 10,8 hónap múlva újult ki. Az osimetrinib alkalmazási előiratában a következő adatok szerepelnek: „TAGRISSO-val kezelt betegek nagyobb aránya élt a 12. , 18., 24. és 36. hónapban (sorrendben 89%, 81%, 74% és 54%), mint az EGFR TKI (ide tartozik a gefitinib is) komparátorral kezelt betegek (sorrendben 83%, 71%, 59% és 44%). Magyarországon folyó klinikai vizsgálatok összessége Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján megtalálhatók. Itt a vizsgálatba bekerülő anyagot a klinikai vizsgálatokat kérelmező cégeket tüntetik föl. Esetleg a gyógyszert forgalmazók is tudnak felvilágosítást adni, hogy hol végeznek klinikai vizsgálatokat az adott szerrel kapcsolatban. Amennyiben további információhoz szeretne jutni, akkor az Európában lévő klinikai vizsgálatokat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) honlapján lehet megtudni. Az Egyesült Államokban lévő vizsgálatokról viszont a ClinicalTrials.gov honlap ad tájékoztatást. Tisztelettel: dr. Baki Márta


        Kérdés: 2020. június 10., 11:34; Megválaszolva: 2020. június 12., 09:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: