Melanoma vagy laphámrák

Tisztelt Főorvosnő! Melanomával és laphámrákkal kapcsolatban szeretnék Öntől kérdezni néhány dolgot. 24 évvel ezelőtt apukám nyakán egy kezdetben diónyi méretű csomó jelent meg egyik napról a másikra, ami igen rövid idő (2 hónap) alatt 2 ökölnyi méretűre nőtt. Budapesten először a histologia vizsgálat alapján azt állapították meg, hogy „Differenciálatlan malignus tumor, legnagyobb valószínűséggel melanoma malignum áttétje a nyaki nyirokcsomókban…” Rövid időn belül műtétre került sor, és a kórtöténetben leírtak szerint: „… A klinikai és aspiratios cytológia alapján nyaki exploratiot végeztünk. A nyaki exploratio során fagyasztásos histológia laphám daganat áttétjét igazolta ezért radicalis nyaki dissectiot végeztünk….” A műtétet követően kemoterápiás kezelést kapott, és szerencsére azóta is jól van. Bőrgyógyászati, szemészeti, endoszkópos, tumormarker vizsgálat sem akkor, sem azóta nem tudott melanomát kimutatni. Amikor valamilyen egészségügyi vizsgálatra kell mennie és a kórelőzményt megkérdezik, az orvosok legnagyobb része kizártnak tartja a melanomát, egy kisebb része viszont azt szokta ráírni az egészségügyi dokumentációkra. Próbáltam olvasni a témát érintően, és én azt a következtetést vontam le, hogy a kétféle daganatnak teljesen eltérő a szövettani képe és eltérő a kórlefolyása. Lehetséges, hogy azért volt a bizonytalanság a melanomát illetően, mert a vékonytű biopszia alapján feltételezték ezt a tűvel leszívott sejtek vizsgálata alapján, amely a szöveti szerkezetre vonatkozóan nem tudott felvilágosítást adni, míg műtét közben eltávolított szövetek mikroszkópos vizsgálata tudta a valós kiváltó okot, vagyis a laphámsejtes daganat áttétjét igazolni? Viszont a későbbiekben primer laphám rákot sem sikerült kimutatni. Ön szerint miből adódott az ellentmondás, ami a szövettani vizsgálatokban mutatkozott és mi lehetett valójában a probléma? A kétféle daganat kezelési módja mennyiben azonos, és mennyiben szokott eltérő lenni? Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza laphám rák vagy melanoma, nyaki nyirokcsomó duzzanat, immunhisztokémia témában

Tisztelt Levélíró!

Az 1990-es évekhez képest a szövettani anyagok feldolgozása és azok értékelése nagyot változott. Nagy valószínűséggel a nyaki nyirokcsomót alkotó rosszindulatú elváltozás sejtjeit nem lehetett pontosabban meghatározni. A levelében említett mindkét daganattípusnak lehet olyan formája, ami az egyszerű feldolgozás során (hematoxilin-eozin festés) nem különböztethető meg. Napjainkban többfajta eljárást használnak a daganatos sejtek összetevőivel kapcsolatban: pl. immunhisztokémia, különböző genetikai vizsgálatok, stb... Ezek segítségével pontosítható az, hogy milyen kiindulási szervből indult ki a daganat. Természetesen ennek megfelelően a kezelés is különböző.

Utólag visszatekintve a diagnózis és a kezelés eredményére, véleményem szerint örüljünk, hogy édesapja azóta jól van. Amennyiben esetleg most egy újabb elváltozást találnak, akkor annak a pontos meghatározása után javasolt a kezelés. Ennyi idő után kicsi a valószínűsége, hogy a több évtizeddel ezelőtti daganat újult ki, nagy valószínűséggel akkor is más terápia javasolt az újabb kezelési eredmények ismeretében.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. május 22., 09:58; Megválaszolva: 2020. május 24., 07:36
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas