Hova bújt a primer

Tisztelt Doktor Úr! A múlt hónapban eltávolítottak egy asp. cytológia szerint egy "Diag: Reaktív follicularis hyperplasia "-t/ lelete a következő volt: "Az angulus mandibulae alatt a subcutisban kb 2.5 cm átmérőjű köp. tömött terime. A kenetben nagyszámú heterogen lymphoid sejtpopulatio mellett helyenként kifejezett sinus histiocysist illetve egy-egy magtörmeléket fagocytáló macrophangot is észlelni. Malingitásra utaló cytológiai jelet az anyagban nem látni. Diag: Reaktív follicularis hyperplasia Jav: a képlet eltávolítása és szövettani feldolgozása megfontolandó. /, A doktor úr a műtét után azt mondta, ez egy tök békés nyirokcsomó volt, nem is izgultam, erre megjött a szövettan.... És áll a dokim tátott szájjal: " Submandibularis régióból eltávolított nyirokcsomóban megtartott szerkezetű csíraacentrumok között az interfulliculáris zónában kiterjedt epithelialis karakterű daganatsejtek infiltrációja látható. Ezek nagyobb, sycityalis jellegű lemezekbe rendeződtek. "Immunhisztokéniai reakciók során intenzív pan-CK pozitivítás mellett szintén kifejezett p63 expressiot mutat, S100 negatívak, S100 reakció során csupán dendricitus sejtek jelölődnek. EBV jelenléte megfelelő működő kontrollreakció mellett nem azonosítható. p 16 immunhisztokémiai reakciója során kifejezett pozitivítás látható, ami HPV asszociált laphámcarcioma lehetőségét veti veti fel. diag: rosszul differenciált laphám carcioma infiltrációja a vizsgált nyirokcsomóban. A morphologiai kép alapján első sorban nasopharengiális tipusú laphám carcioma metastásisának lehetősége vethető fel az EBV negativitás ellenére is, illetve a p16 pozitivítás miatt oropharynx vizsgálata és nőgyógyászati vizsgálat is javasolt. (Carcinoma planocelulare metasticum k.m.n) HPV vizsgálat folyamatban" Azt mondja, nem is érti: ad 1) ez egy tök nyugodt laterális ciszta volt, amit kivett, még ki is jött belőle az anyag ad2) hol a prímer: sehol semmi, mindent átnézett már, mindenem rendbe van, augusztusi nőgyógyászati rákszűrés sem mutat semmit. ad3) fizikai vizsgálatom se mutat semmit, tökéletes a vérképem, nem fogytam, kissé túlsúlyos vagyok, nem izzadok. Tüdő röntgen negatív. Azt mondta, az esetek 20-40 % -ban van olyan, hogy a primer dolog felszívódik már, megbírkózik vele a szervezet, mire a szekundert "elcsípik", csak erre tud gondolni. Doktor úrnak mi a véleménye a fenti leletről? Valamint indokolt lesz e kemó vagy sugárterápia, és ha igen, milyen mennyiségű? Mi tanácstalanul állunk, és a rutin köröket futjuk. Köszönöm segítségét! Berke

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza laphám rák témában

Kedves Kérdező!

A fiatal korát is figyelembe véve valóban a nasopharingealis carcinoma lehetősége merül fel számomra is elsőként. Fül-orr-gégész szakorvos endoscopos vizsgálattal tudja a legnagyobb biztonsággal kizárni a daganatot. Előfordulhat mandula állományában is ilyen daganat, mely nagyon nehezen deríthető ki.

A javaslatom PET/CT vizsgálat lenne, amely szinte biztosan választ ad a kérdésére.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. december 18., 16:21; Megválaszolva: 2015. december 28., 08:21
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Méhtestrák áttét
Érdeklődés a lehetőségekről
Rutascorbin
Adenocarcinoma