Labor értelmezés

Tisztelt Doktornő! A napokban készült egy nagyobb labor, melyben szerepel tumormarker érték, PSA, CEA, M2-PK érték is, illetve van egy pozitív széktletvér eredmény is. Az értékeim a következők lettek: - CEA: < 0.5 - M2-PK: 8,60 - PSA: 0,68 - VAS: 12,0 - Limfocita #: 0,91 A vér nem volt szabad szemmel látható a székletben, egyéb tüneteim pedig: időnként bal oldali hasi fájdalom, székrekedés, haspuffadás. Az utóbbi fél évben rengeteg gyógyszert kellett szednem magas vérnyomásra, antibiotikumot is szedtem (Aktil 875mg 7 szem) , illetve epekőműtét előtt állok (7mm-es epekő) , van egy 2 centis térfoglaló folyamat a jobb oldali vesémen, illetve pajzsimirgy túlműködést is diagnosztizáltak az elmúlt egy hétben. Az lenne a kérdésem, hogy ezen értékek alapján mennyire valószínűsíthető rosszindulatú béldaganat? Mennyire magas értékek ezek? A hasi ultrahangnak, illetve CT-nek ki kellett volna mutatnia? Mert ezen vizsgálatoknál nem találtak ilyet. A közeljövőben szeretnék eljutni kolonoszkópiás vizsgálatra is.

Dr. Baki Márta válasza tumor markerok témában

Tisztelt Levélíró!

A fennálló panaszok és a székletben kimutatott vér miatt javasolt a vastagbél tükrözése, azaz a kolonoszkópia elvégzése. A hasi tünetekre való tekintettel érdemes azt is megfigyelni, hogy étkezéssel, napszakkal, széklettel összefüggés van-e, ill. fogyott-e vagy sem. Az Ön által küldöttleletekben a limfocitaszám kissé alacsony, érdemes esetleg ezt összevetni régebbi eredményekkel és/vagy – panaszmentes esetben – kb. 1 hónap múlva megismételni. Abban az esetben, ha a családban nem fordult elő gyakran daganatos megbetegedés, akkor a tumor marker vizsgálatok rutinszerű elvégzése nem indokolt (mértékegységet nem írt melléjük, de ezek nagy valószínűséggel a normális határértéken belül vannak) . PSA meghatározás 50 év felett indokolt, urológiai vizsgálattal összehangolva. A vesében lévő elváltozás miatt úgyis szükséges az urológiai ellátása, nagy valószínűséggel műtét.

A fenti laboratóriumi eredmények egyértelműen nem utalnak rosszindulatú daganatra, de javasolt az urológiai ellátás és a kolonoszkópia elvégzése. Panaszai miatt esetleg további kivizsgálás is szóba jön. Jelen vizsgálati eredmények egyértelműen rosszindulatú elváltozásra nem utalnak, de további vizsgálatok szükségesek.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. április 25., 10:53 ;Megválaszolva: 2020. április 26., 15:19
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tumormarker érték
Udvözlöm' 2019 ben volt egy in situ melanoma anyajegy eltávolitas. Azota volt evente mindig mellkasröntgen' ultrahang es vérvétel...
Most akkor jó vagy nem jó?
emelkedett NSE
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy hete egy átfogó laborvizsgálaton voltam, teljes nagyrutin, CRP es tumormarker meghatározás. A laborom jó lett...
Tumor marker
Tisztelt Doktor Nő! Változó korban lévő 47 éves nő vagyok. Jelenleg folyik a kivizsgálásom, hormonpótló kezelést szeretnék...
Tumor Marker
Tisztelt Főorvos Asszony. A tumor markerek közül az egyik pozitív lett. Ez a Se CEA 2,78 normál érték