• Kell-e sugarazás 5 kérdésre válasz

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Az előző levelemben a csatolt fáljban elküldtem a teljes szövettani leletet de lehet, hogy nem tudták megnyitni, így most ide másolom: Klinikai dignózis: C5490 Klinikai adatok: Szerv: Lokalizáció: I: méh és függelékei II: bal.o.reg.nycs. III: jobb.o.reg.nycs. Makroszkópikus leírás: I.Hysterectomiás preparátum kétoldali adnexummal. A méh hossztengelye 11 cm, ebből a cervix 5 cm. A méhtest kissé kiszélesedett, 6 cm-es szimmetrikus, az isthmus magasságában a hátsó felszínen egy 3 cm-es tömött göb boltosul elő. A portio3 cm átmérőjű, felszínét sima szürke hémborítja. Metszlapokon a tágult méh üreget viszonylag tömött, morzsalékony, szürkésszövetszaporulat tölti ki, mely a méhfalat 12 mm mélyen infiltrálja, ez kissé meghaladja a méhfal vastagságának 50%-át. A daganat a jobb oldali tuba-sarok irányába is terjedést mutat, azonban a serosai felszínt, illetve a petevezetőket makroszkóposan nem éri el. A daganatos méhfal mintái 1-8-ig 1-1 db, intramuralis güb részlete 9:1 db, a méh isthmus szintje 10: 1db, cervix 11: 1 db, portio 12: 2db,adnexumok 14-14: 2-2 db. II.5 cm üsszátmérőbrn zsírszövetfragmentumok, melyekben elzsírosodott nyirokcsomók részletei láthatók, ezek pontos száma nem itélhető meg. a teljes anyag indul kaparékszerűen egészben, 5 blokk. III.Hasonló mennyiségű darabos zsírszüvetrészletek kisebb-nagyobb nyirokcsomók részeivel. Kaparékszerűen indul az egész 4 blokkban. Mikroszkópos leírás: I.A tumoros méhfal mintáiban > 50% méhfal vastagság infiltrációt mutató jól differenciált endometrioid adenocarcinoma látható. A tumor terjedése expanzív jellegű, vasularis invasionak nincs jele. A tumor a cervixet, serosát,adnexumokat nem érinti. A myometriumban jól differenciált simaizomnyalábokból felépülő güb látható. A cervix mirigyhám, laphám szábályos, a függelékek atrófiásak. II-III: Oldalanként 6-6 db tumormentes nyirokcsomó észlelhető. Diagnózis (válemény, terápiás javaslat): I. Adenocarcinoma endometrioides. Leiomyoma myometrii. pT1b. Grade 1. II-III: Malignitásra negatív kismedencei nyirokcsomók. pN0. BNO/SNOMED:C5490: M83803 Kelt: 2020.03.06 Második kérdés: Valószínűleg nem láttak, mert ha láttak volna biztosan leírták volna az onkoteam részére. Harmadik kérdés: Szerepel a szövettani leletben. Negyedik kérdés: a beteg 62 éves nő, 2009 novemberében jobboldali melldaganat és jobboldali hónalji nyirokcsomó heltávolítéson esett át, azóta tünetmenes. Semmilyen egyéb betegsége nincs. Teljesen egészséges. Ötödik kérdés: Csak méh nyálkahártyája volt daganatos, nem terjed ét sem a petevezetékekre, sem a petefészkekre, sem a méhnyakra, sema méhszájra, sem a hüvelyre. Fentiek ismeretében kérem Doktornő szíves véleményét és válaszát, hogy valóban kell-e a sugarazás pont ilyenkor, amikor a legveszélyesebben terjed a koronavírus, a hölgy a legveszélyeztetebb korcsoportba tartozik, A pozitív vércsoportú, akiket mégjobban támad a vírus. A sugarazás mégjobban legyengíti az immunrendszerét. Nem lesz ebből nagyobb baj? é

        Dr. Baki Márta válasza a endometrium carcinoma, sugárkezelés, műtét témában

        Tisztelt Levélíró! Levelét megkaptam. Ebben az áll, hogy a méhnyálkahártya daganat a méh izomzatának több mint az 50%-ába beterjedt. Ennek alapján viszont javasolt a sugárkezelés. Tekintettel, hogy Magyarországon csak egy néhány éve összeállított szakmai javaslat szerepel, ezért a mindennapjainkban az Egyesült Államokbeli ajánlásokat követjük: NCCN guideline. Ennek a 2020. évi javaslata alapján írtam a fentieket. Új információ, hogy évekkel ezelőtt emlő daganata is volt a betegnek. A két rosszindulatú elváltozás miatt mindenképpen érdemes az előzőleg alkalmazott kezeléssel kapcsolatban is tájékozódni: pl.: mikor történt még panaszmentes esetben nőgyógyászati vizsgálat, stb…. Ezenkívül végig kellene tekinteni, hogy a családjában milyen daganatos megbetegedések fordultak elő. Jelen fórum nem alkalmas arra, hogy egy-egy beteg pontos terápiáját meghatározzuk. Ezt a betegnek a kezelő orvossal kell egyeztetnie, figyelembe véve az úgynevezett onko-team véleményt is. Ezért azt ajánlom, hogy a fenti problémát részletesen és nyugodtan beszéljék meg a kezelő onkológus-nőgyógyász-sugárterápiás szakemberekkel. Tisztelettel: dr. Baki M.


        Kérdés: 2020. március 22., 10:09; Megválaszolva: 2020. március 23., 18:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Édesapámnál áttétes prosztatarákot állapítottak meg. Leírás:Adenocc. prostatae. Gleason score:4+3=7 Grade Group: III PSA: 51 ng/ml Has-medence MR vél.:az ismert prostata tu. a hólyagalapra és a vesicula seminalis...
        Tisztelt Doktor Úr! Édesapám 67 éves! 1,5éves diffúz adenocarcinóma gyomordaganattal operálták! Az egész gyomrát kivették,sajnos körülötte 8 nyirokcsomóbann áttétet találtak! Sajnos már nem él! Kérdésem: Lehetséges e, hogy a...
        Tisztelt doktornő, Tüdő daganatos édesanyám (78) végül úgy döntött, hogy nem vállalja a mintavételt és az ezt követő kemoterápiát. Sajnos állapota fokozatosan romlik. Néhány hete nagyon gyenge, sokat fogyott, étvágytalan, gyakran van...
        Tisztelt Doktornő! 70 éves férjemet 3 hónapos előjegyzési várakozás után végül, a kialakult járványügyi helyzet miatt, nem fogadták hasi UH vizsgálatra. Az előjegyzési dátumot követően két hétre bélelzáródás miatt sürgősséggel...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Rákgyógyítás
        Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.
        Új - Távkonzultáció