• Tüdődaganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Édesapámnál májusban rosszindulatú tüdődaganatot állapítottak meg, nem műthető. A tumor a tracheatól és a truncus pulmonalistól nem választható el. DAgamat típusa: NSCLC, ezen belül laphámcarcinoma az immunfenotípus alapján. Júliusban kapott sugárkezelést 17-et (51/GY összdózisú pall./definitív). Szeptemberben a tumor regresszióját véleményezték, 62 mm-es jelenleg 50 mm-es, a 25 mm-es jelenleg 22 mm méretű. Jelenleg pleuralis folyadék követése miatt rtg eredményre várunk, a mai napon ez is megött amelynek eredmnye (Bal oldalon a rekesz tenyérnyivel magasabban áll, többszörös kihúzott. A Bal hilus felső pólusával összefüggően tenyérnyi, kissé inhomogén parenchymas árnyék változatlanul megfigyelhető) A kérdésem az lenne, hogy mennyire súlyos daganattal nézünk szembe, mert sajnos a jelenlegi orvostól nem kapunk erre egyértelmű választ. Illetve további kezelést sem kap. Kemoterápiát nem kaphat érrendszeri betegsége (műerek) miatt (bal lába amputált). Előre is köszönöm szépen a válaszát, segítségét!

        Dr. Baki Márta válasza a tüdő dagnat, sugárkezelés, kisérő betegségek témában

        Tisztelt Levélíró! Amennyiben leveléből kiolvasom, édesapjának több kísérő betegsége van. Ez nagyban befolyásolja a kezelési lehetőségeket. Nagy valószínűséggel a tüdő daganat további szövettani vizsgálatát is elvégezték, hogy milyen elváltozások találhatók benne, hogy szükség esetén további kezeléseket tudjanak adni. Ez nem csak kemoterápiát jelent, hanem egyéb gyógyszerek alkalmazását, de azoknak szintén bizonyos mellékhatásaival kell számolni. A sugárkezelés után rosszabbodást nem észleltek, s nagy valószínűséggel további követést javasoltak a kezelő orvosaik. Abban az esetben, ha a daganat növekszik, akkor újabb kezelési lehetőségek adhatók, de figyelembe kell venni a beteg általános állapotát és az alkalmazandó terápia mellékhatásait is. Csak ezen két oldal pontos ismerete alapján lehet dönteni a további ellátásról. Levelében érdeklődik, hogy milyen súlyos édesapja állapota: előre nem lehet megjósolni a betegség kimenetelét, de jelenleg – az ismertetett adatok alapján – esetleg a rosszindulatú elváltozás egyensúlyban tartható. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2019. október 29., 14:45; Megválaszolva: 2019. október 31., 06:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.