• Kiújult melldaganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Édesanyámat 4 éve, 62 évesen műtötték melldaganattal, jobb mellét levették. Szövettan: Carcinoma lobulare mammae, Grade II (3-2-1), Mitosis index 6/10 HPF. Tumorméret invasiv góccal együtt: 60x59, melyen belül legnagyobb 40x24mm, további 6 db 2-24mm. Vascularis invázió nincs. Peritomoralisan enyhe lymphocitás reakció. ER 100% erős, PR 80% kp.erős, Cerb-B2 score 0, p53 0, proliferációs frakció 18%. 14 db kivett nyirokcsomóból 13 db áttétes. Ezután 6 db Antracyclin-Taxan kemoth, 30 sugár és Letrozol tabletta. Panaszmentes a mai napig. Tumormarkerei CA125 és CA15-3 határértéken belül emelkedett az utóbbi kb. fél évben. Most a petefészek 65 U/ml, mell 34, éppen határértéken kívül. Csontizotóp vizsgálat során koponyán, vállon, szinte minden bordán, csigolyán, medencecsonton, tibián áttét jelentkezett 3 hónap leforgása alatt (Előtte CT-n minden rendben volt), melyet 2 héttel későbbi CT is megerősített, sőt már patológiás törést is írt egy bordán ill. bal oldalon9mm pleuralis folyadék, hydrothorax. Hogyan lehetséges ennyi idő alatt? A kalcium szintje szinte század pontossággal megegyezik az évekkel ezelőttivel. Csak a CA125 ami ,,nagy tempóban” emelkedik. Nőgyógyászatilag rendben. Onkológusa szerint ellentmondásosak az eredmények….Jelenleg a letrozol cseréjét javasolja orvosa, cdk4/6 gátló+faslodex injekció+biszfoszfonat formájában. Ön mit javasolna? Mire számíthatunk a továbbiakban? A petefészket nem lenne érdemesebb kivenni? D, K vitamint szedhet-e? Vagy vmi erősítőt? (Nem fogy, jó étvágyú, fájdalom és panaszmentes) Van remény, hogy még sokáig velünk legyen esetleg meggyógyuljon?

        Dr. Baki Márta válasza a kiújuló emlő daganat, csontáttét, Faslodex, CDK 4/6 gátló témában

        Tisztelt Levélíró! A petefészkek állapotát mindenképpen érdemes lenne tisztázni: nőgyógyászati vizsgálat, hüvelyi ultrahang, kismedence MR, esetleg CT vizsgálat során. A CT vizsgálat elég érzékeny a csontáttétek megítélésében, de csontizotóp és/vagy MR elvégzése bizonyítaná a csontáttétek jelenlétét. Az valóban egy kicsit ellentmondásos, hogy semmiféle panasza nincs édesanyjának, s hogy ilyen gyorsan változtak a vizsgálati eredményei. Abban az esetben, ha valóban igazolódik a csontáttét, akkor az Ön által is említett Faslodex és CDK 4/6 gátló adása javasolt. Ellentmondásosak a vélemények, hogyha nincs csontfájdalom, akkor abban az esetben javasolt-e rögtön biszfoszfonát adása, vagy szedését arra az esetre érdemes „tartogatni”, ha a csontok állapota rosszabbodik, ill. fájdalom lép fel. A jelen tudásunk szerint az áttétes emlő daganatos beteg nem gyógyul meg, de úgynevezett krónikus betegséggé lehet „szelídíteni” a rosszindulatú elváltozást, ugyanúgy, mint egy magas vérnyomásos vagy cukor betegségben szenvedő beteget. D-vitamin és fokozott calcium bevitel mindenképpen szükséges, ha biszfoszfonatot szed a beteg. A K-vitamin – Konakion alkalmazási előírata alapján: „ A kumarin típusú antikoagulánsok antidotuma. Olyan vérzések és fenyegető vérzések kezelésére javallott, melyek K vitamin hiány, alacsony prothrombin és VII. alvadási faktorszint miatt jönnek létre.” Ennek megfelelően terápiás hatékonysága nem ismert a daganatos betegek ellátása során. Abban az esetben, ha egyéb kiegészítő terápiára édesanyjának szüksége van, akkor azt a kezelő onkológus orvosával beszélje meg. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2019. október 03., 10:22; Megválaszolva: 2019. október 05., 18:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: