• Tumor marker

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő! Változó korban lévő 47 éves nő vagyok. Jelenleg folyik a kivizsgálásom, hormonpótló kezelést szeretnék beállíttatni. Rákszűrésem negatív, csontritkulás negatív jelenleg még a mammográfiás eredményemre várok. Viszont húgyúti fertőzésem van, e.coli bactérium tenyészett ki a vizeletből, melyet antibiotikummal kezelnek. Az elvégzett labor vizsgálatok leszámítva, hogy a gfr-epi érték alacsony illetve a kreatinin magas aránylag benne vannak a normál tartományban. A problémám az, hogy az elvégzett tumor marker vizsgálatok közül a He-4 érték enyhén emelkedett 82,7 s ez rendkívül nyugtalanít. Változó kori panaszokon kívül nincsenek panaszaim, fájdalmaim a nemi élet sem fájdalmas, a többi tumor marker tökéletes. Nincs a családban petefészek rákos senki, sőt a daganatos megbetegedések sem jellemzőek. Mégis aggódom. Étvágyam jó. Nem fogytam. Természetesen a mammográfia után felkeresem nőgyógyász orvosom, de addig is jó lenne megnyugodni. Köszönettel várom válaszát nyilván sem kizárni nem tudja vizsgálat nélkül egy betegség meglétét sem megerősíteni, de egy pár megnyugtató szónak örülnék. Mi okozhatja az emelkedett értéket?

        Dr. Baki Márta válasza a Tumor markerok, hormon pótlás, HE4 témában

        Tisztelt Asszonyom! Levelében jelzi, hogy a vesefunkciós értékei a normális értéket meghaladták. A HE4 értéke valamilyen hám eredetű elváltozásnál is emelkedhet: pl. pajzsmirigy, vese, máj, egyes tüdő betegségek esetén is. Ennek megfelelően lehetséges, hogy nem nőgyógyászati eredetű a HE4 mérsékelt emelkedése, hanem a felsoroltak közül valamelyik szerv elváltozása miatt. Javaslom, hogy a komplex nőgyógyászati vizsgálat (hüvelyi ultrahang, kolposzkópia) mellett hasi ultrahang vizsgálatot is végezzenek, hogy esetleg a vese vagy máj működésére vonatkozóan információ álljon rendelkezésre. Amennyiben nem történt meg, úgy májfunkciók laboratóriumi meghatározás is szükséges. Abban az esetben, ha nem találnak semmiféle elváltozást a fent felsoroltakban, akkor javaslom, hogy néhány hónap múlva ismételjék meg a CA 125, HE-4 vizsgálatot, s ennek alapján az un. ROMA indexet is határozzák meg, ami a petefészek daganat rizikóbecslésének számít. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2019. július 21., 13:19; Megválaszolva: 2019. július 28., 11:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.