Tumor Marker

Tisztelt Főorvos Asszony. A tumor markerek közül az egyik pozitív lett. Ez a Se CEA 2,78 normál érték <2,50. Prosztata túltengésem van tudom, hogy ezzel PSA kapcsolatos ez határértéken belüli. Az urológus diónyi prosztatát állapít meg az ultrahangos vizsgálat 6-7 cm-eset.A vizsgálatok eredményét csatolva megküldöm. Szükségesnek tart e még más vizsgálatot az elvégzetteken kívül. Mire utal a fenti eltérés. Válaszát köszönve, tisztelettel Farkas László.

Dr. Baki Márta válasza Tumor markerok témában

Tisztelt Farkas László!

Levelét és leleteit megkaptam. A kisérő betegségek közül a „veseelégtelenség és a húgyúti infekció” fennálltát az Ön által küldött leletek nem támasztják alá, s az urológiai vizsgálat sem utal ezekre a betegségekre. Az elvégzett mellkas röntgen, hasi ultrahang, gyomor- és vastagbél tükrözés sem talált rosszindulatú daganatos megbetegedésre gyanús elváltozást. A CEA értéke egy kicsit növekedett, de ez önmagában további teendőt nem igényel. Dohányos egyéneknél a CEA néha ennél nagyobb arányban is megnövekszik. Ön dohányzik-e?

A PSA értéken kívül az egyéb tumor marker vizsgálatok daganatok szűrésére nem alkalmasak, így rutinszerű meghatározásuk sem indokolt, csak ha valamilyen rosszindulatú elváltozás gyanúja fennáll vagy már igazolódott. Ekkor ezek a tumor marker vizsgálatok segítséget jelenthetnek a beteg követésében, de amíg tünet- és panaszmentes az egyén, úgy meghatározásuk nem indokolt.

A laboratóriumi eredmények közül gyulladás jelenlétére utal a CRP érték, és alacsonyabb volt a vörösvérsejtek száma és a hozzá tartozó hemoglobin, hematokrit és vas értéke. Panaszmentes esetben vas pótlás javasolt és néhány hónap múlva ennek ismétlése.

A vastagbél tükrözés eredménye alapján – panaszmentes esetben – 10 évig nem indokolt az újabb tükrözés. Évente javasolt urológiai vizsgálat, alkalmanként hasi ultrahang, mellkas röntgen végzése. Erős dohányzók esetén az alacsony dózisú mellkas CT és gégészeti vizsgálat indokolt lehet.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2019. június 24., 11:44 ;Megválaszolva: 2019. június 24., 18:30
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tumormarker érték
Udvözlöm' 2019 ben volt egy in situ melanoma anyajegy eltávolitas. Azota volt evente mindig mellkasröntgen' ultrahang es vérvétel...
Most akkor jó vagy nem jó?
emelkedett NSE
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy hete egy átfogó laborvizsgálaton voltam, teljes nagyrutin, CRP es tumormarker meghatározás. A laborom jó lett...
Labor értelmezés
Tisztelt Doktornő! A napokban készült egy nagyobb labor, melyben szerepel tumormarker érték, PSA, CEA, M2-PK érték is, illetve van egy pozitív...
Tumor marker
Tisztelt Doktor Nő! Változó korban lévő 47 éves nő vagyok. Jelenleg folyik a kivizsgálásom, hormonpótló kezelést szeretnék...