• Emlőrák után lehetséges-e ez a fajta masszázs?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Édesanyám tavaly novemberben esett át mellrák műtéten, ezután idén februárban elkezdődött a kemoterápiás kezelése és augusztusban sugárterápiával fejeződött be. Jelenleg hormon leállító tablettát szed. Szeptembertől már a munkába is szerencsére visszatudott állni, és mivel állómunkát végez, sokszor panaszkodik lábfáradtságra, ezért egy talpmasszírozó gépet szeretnék adni neki. Ezzel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy mivel magát az általános masszázst nem szokták javasolni rákbetegség után, ezért konkrétan a talpmasszázsról és a vádlimasszázsról szeretném megkérdezni, hogy az mennyire javasolt, esetleg káros lehet e későbbi kiújulás miatt a talpmasszázs nyirokcsomókra gyakorolt fokozottabb működését tekintve, vagy ez a fajta masszázs abszolút nincs hatással a nyirokcsomókra? Ön mit javasolna, lehet-e talpmasszázst vagy sem? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Baki Márta válasza a emlő daganat, nyirokkeringés javítása, alsó végtagok témában

        Tisztelt Asszonyom! Az alsó végtagok és a hasi területéről egy fő gyűjtő nyirokér vezet a közvetlenül szívbe torkolló vénákba. Ugyanerre a területre érkezik a felső végtag és hónalji testrészekről összegyűlt nyirok folyadék is. Ennek alapján a lábak és az emlő műtét területéről összegyűjtött nyirok egy közös nyirokérbe torkollik. Édesanyja sugárkezelése 2018.aug-ban fejeződött be. Ez még viszonylag rövid idő, s általában 1, 5-2 évet szoktunk javasolni, hogy aktív nyirokpangás elleni kezelést kapjon abban az esetben, ha bizonyítottan nem igazolható daganatos elváltozás. Javaslom inkább gumi harisnya, fásli viselését. Legjobb viszont, hogyha aktív izompumpa során javítja a nyirokkeringést. Ezt járás, munka közbeni lábujjhegyre állás, izom megfeszítés és elernyesztése során érheti el. A későbbiekben javasolt csak az alsó végtag maszírozása akár kézzel akár géppel. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2018. december 13., 14:30; Megválaszolva: 2018. december 18., 06:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Modern daganatterápia
        Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Új - Távkonzultáció