Szövettani lelet értelmezése

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2016 januárjában egy leiomyosarcomát távolítottak el a hasüregből. Ezt követően három havonta jártam különböző ellenörzésekre. 2018 február végén voltam CT vizsgálaton, ami semmilyen elváltozást nem mutatott ki. Három hónap múlva, május végén viszont az ultrahang vizsgálat során egy 95*33 mm-es elváltozást találtak a hasüregben. Júliusban volt a műtétem, melynek során a hashártyáról távolították el a sarcomát és a hashártya egy része is eltávolításra került. Kórszövettani lelet: 1db 10*9*4, 5cm-es szürkésfehérloburalis mintázatú részlegesen cseplesznek imponáló szövetszaporulat látható. A tumor metszlapján szürkésfehér, focalisan necrosis látható. Kórszövettani vélemény: malignus, orsósejtes proliferáció látható fascicularis mintázattal. A neoplasticus sejtekben enyhe-közepes fokú magatypia és eosinophil cytoplasma látható és tumornecrosis is igazolható. A mitoticus activitas kb 15/10 HPF. Az eltávolítás nem ép szövetben történt. A neoplasticus sejtekben diffúz SMA, Desmin, H-caldesmon és p53 pozitivitás látható. DOG1, C-kit negatívak. Dg: leimyosarcoma (grade II) Az egyik kérdésem az lenne, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy az eltávolítás nem ép szövetben történt? A focalis necrosis azt jelenti, hogy bizonyos ponton beindult a sejtelhalás. Illetve mivel mitoticus aktivitás értéke alacsony, ez a rosszindulatú sejtek osztódásának a lelassulását jelenti? Talán ezeknek az adatoknak a várható kezelések elbírálásánál nincs jelentőségük, én mégis szeretném tudni a választ. Segítségét előre is köszönöm!

Dr. Baki Márta válasza sarcoma témában

Tisztelt Asszonyom!

„Az eltávolítás nem az épben történt” azt jelenti, hogy a műtét során eltávolított anyag széli részén is találtak daganatos sejteket, ami arra utal, hogy nagy valósznűséggel a hasüregben maradtak még daganatos sejtek, amelyek mikroszkópikus méretűek, így a sebész azokat nem láthatta. „Focalis necrosis-”t olyankor észleli a szövettani vizsgálatot végző orvos, ha a daganatban sejt elhalások alakultak ki. Ennek fő oka, hogy vérellátást nem kapott az a terület, így tovább osztódni nem tudtak a sejtek, sőt önmaguk is elpusztultak. Az Ön leletében észlelt mitotikus aktivitás inkább közepes arányúnak számít. Szükséges esetleg az előző szövettani eredménynek (2016.jan.) a pontosabb ismerete, amelyben a fent részletezett kifejezések is szerepelnek: ott milyen eredmények voltak. Ezek alapján nagy valószínűséggel további kezelése szükséges, de ennek részleteit a kezelő orvos, ill. az onkológiai szakbizottság állapítja meg.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2018. augusztus 07., 12:36; Megválaszolva: 2018. augusztus 21., 06:22
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
vállizom beültetése lehetséges?
2014.áprilisban volt egy chondrosarcoma (grade 2) mütétem, eltávolították a jobb vállizmot, a felkarcsont egy részét amit protézissel pótoltak és...
Leiomyosarcoma
Tisztelt Dr. nő/úr! Már korábban is írtam önöknek. Kaptam is rá választ amit nagyon köszönök. Most egy új fejlemény jelentkezett...
Sarcoma rák
Lágyékomban jobb oldalon kb. 5cm hosszú 1, 5cm átmérőjű csomó volt. Urológus szakorvos nem látta veszélyesnek, azt mondta „valószínűleg egy...
Szarkóma
A bal saroktájékon növekvő nyomásérzékeny duzzanat műtéti eltávolítása után a szövettani eredmény monofázisos synovalis sarcomát...
Nyirokcsomó daganat
édesanyámnál nyirokcsomó sarcómát diagnosztizáltak.a primer daganat a kulccsontnál alakult ki, amit műtéttel eltávolítottak, majd a tüdején 3-6...