Sarcoma rák

Lágyékomban jobb oldalon kb. 5cm hosszú 1, 5cm átmérőjű csomó volt. Urológus szakorvos nem látta veszélyesnek, azt mondta „valószínűleg egy gyulladás lehet’’. Ugyanakkor a herezacskómban baloldalon, volt egy 1cm csomó, jobb oldalon előbb még kisebb majd folyamatosan dagadó másik csomó, ami már a végén libatojás nagyságura nőt. Az urológus ultrahangos vizsgálatra küldött, ott csak a herezacskómban levő csomókat vizsgálták, a kicsi az ciszta a nagyobban folyadék volt. Az urológus azt mondta semmi teendő nincs, ha engem nem zavar. Én kértem, hogy távolítsák el ezeket a csomókat, a műtétet végző orvosnak mondtam, hogy a lágyékomban levőt is távolítsa el. El is távolította mind a hármat. Műtét utáni szövettan kimutatta, hogy a lágyékomban levő csomó az egy lágyszövet sarcoma. Kérdéseim. Mi az ön véleménye az esetemről? Ultrahangos vizsgálat hozhatott volna eredmény? Mivel nem tudta az urológus a pontos diagnózist, kellet volna szövetmintát venni, megvizsgálni? Szövetminta vizsgálata ebben az esetben hosszadalmasabb, mint más betegségek esetében? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza sarcoma témában

Tisztelt Kérdező!

Jó lett volna, ha megírja a betegségét (t.i. azt tetszik írni, hogy "eltávolította mind a hármat") . Mi volt "mind a három" szövettana? Az egyik Ön szerint "lágyszövet sarcoma". Ezeket egyébként lágyrész sarcomának hívjuk, de a sok-sok közül melyik típusú sarcoma? A here is eltávolításra került, és ott is ez volt a szövettan? A lágyéki csomó ezek szerint áttét volt?

Ezek nélkül nem tudok véleményt mondani a betegségéről.

Az interneten nagyon sok adatot lehet találni "soft tissue sarcoma" (lágyrész szarkóma) címszó alatt, vagy "soft tissue sarcoma of the testes" (a herék lágyrész szarkómája) alatt.

Feltétlenül onkológus szakember mielőbbi felkeresését javaslom a részletes szövettanokkal együtt (pl. dr. Pápai Zsuzsa főorvos a budapesti Honvédkórházban ennek a témának a legjobb szakértője hazánkban)

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. szeptember 24., 14:57; Megválaszolva: 2013. október 03., 20:24
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Szövettani lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2016 januárjában egy leiomyosarcomát távolítottak el a hasüregből. Ezt követően három havonta jártam különböző...
vállizom beültetése lehetséges?
2014.áprilisban volt egy chondrosarcoma (grade 2) mütétem, eltávolították a jobb vállizmot, a felkarcsont egy részét amit protézissel pótoltak és...
Leiomyosarcoma
Tisztelt Dr. nő/úr! Már korábban is írtam önöknek. Kaptam is rá választ amit nagyon köszönök. Most egy új fejlemény jelentkezett...
Szarkóma
A bal saroktájékon növekvő nyomásérzékeny duzzanat műtéti eltávolítása után a szövettani eredmény monofázisos synovalis sarcomát...
Nyirokcsomó daganat
édesanyámnál nyirokcsomó sarcómát diagnosztizáltak.a primer daganat a kulccsontnál alakult ki, amit műtéttel eltávolítottak, majd a tüdején 3-6...