Mire számíthatunk

Tisztelt Doktor úr! Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy segítsen nekem értelmezni az orvosi szakkifejezéseket, hogy édesapám hanyadik stádiumban van, mire számíthatunk, ha nem kap további kezelést, és mennyi időt tölthetünk még vele. Èdesapámnál 2015 júliusban diagnosztizáltak kissejtes carcinomát, mely miatt onkológiai kezelést kapott CBP+VEP kombinációban. 2015 11.24.-én a melllas CT regressiot véleményezett, mely miatt a hatodik ciklust lefolytatták. 2016 02.26-a CT-n a primer tumor nem ismerhető fel. itt jött egy h kemoterápia mentes 3 hónap. 2016 05.17.-én a mellkas CT jobb középső lebenyi elváltozást mutat, mely progressiot mutat, ugyanakkor a mediastinumban és az aorta ablakban néhány megnagyobbodott nyirokcsomó ábrázolódott. Itt újabb kemoterápia következett. 2016. 08.26.-i mellkas CT a pulmonalos folyamatot statioternek véleményezi, azonban a subcarinalisan lymphadenomegalia progressiot mutat mely miatt sugárkezelésre előjegyezték. Fentiekre tekintettel a kezelését a CAV protokoll szerint javasolta folytatni. Mellkas CT vizsgati lelet: jobb oldalon a 4.szegmentumban korábban látptt intralulmonalis góc érdemi változást nem mutat 18*10 mm nagyságú. A felső és középső mediastinumban 5-20 mm közötti nyirokcsomók ábrázolódtak. A középső mediastinumban subcarinalisan egy 51*27 mm-es megnagyobbodott nyirokcsomókból álló conglomerat mely előző vizsgálattal összehasonlítva növeledést mutat. Vélemény: Emphysema pulm.on. Jobb középső lebenyi térfoglalás, melynek statusa stagnál Mediastinalis lymphadenomegalia a subcarinalisan levő nyirokcsomó conglomeratum növekedett. Elkezdték a sugárkezelést 30 volt neki kiírva 60gy összdózisban, ebből 10 kezelést vett fel 20gy dózist, és tegnap abba hagyta, mert azt mondta ő ezt nem veszi fel a továbbiakban. Hétfőn megy az onkológushoz, hogy megmondja vissza utasította a sugárterápiát, és leadja a zárójelentését. Azt mondta, hogy ha esetleg kemoterápiát akarnak még neki adni, azt felveszi, de mást nem.

Dr. Hangonyi Csilla válasza daganatos megbetegedés témában

Kedves Kérdező!

Édesapja betegsége, eddig jól reagált a kemoterápiára, ami jó jel.

A legeredményesebb kezelést ennél a betegség típusnál, a kemoterápia, és a sugárkezelés kombinációjával lehet elérni.

Amennyiben a sugárterápia panaszokat okoz, beszélje meg kezelőorvosával, mik a további terápiás lehetősségek? Ma már másod, és harmad vonalbeli kemoterápiás szerek is rendelkezésre állnak, így nem feltétlenül rövidíti meg a beteg életét, a sugárkezelés kihagyása.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. november 11., 22:41; Megválaszolva: 2016. november 21., 10:49
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Vastagbélrák kezelése
Szövettan értelmezése
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után