Fekélyes mellrák egyre vérzékenyebb, hányás, émelygés

Kedves doktornő! Édesanyám visszafordíthatatlan, áttétes és fekélyes mellrákban szenved (csigolyák, csípő, összeroppant L2 és dupla porckorongsérv, mellette 6 cm átmérőjű tumor, teljes mell nyílt fekélyes seb, mellette hónaalji nyirokcsomó is kifakadt, erős terjedés a szegycsont, kulcscsont és az oldalsó bordák irányában) A mellsebét hospice szakápoló segít ellátni napi szinten. Az utóbbi időben egyre gyakrabban vérzik a seb a kötözés során, az ápoló az enyhítésére tonogen ampulla beszerzését kérte, amiből kötözésenként felet locsol a vérző területre. A háziorvos a kérésre felírta ugyan, de figyekmeztetett, hogy óvatosan kell alkalmazni, mert adrenalinról van szó, ami jelentősen megterhelő szívműködést okoz magas koncentrációban. Egyik ismerősöm műtőasszisztensként dolgozik, és ő is azt nondta, hogy sóoldatba (Infúziós pld.) higítva használják ők is a műtétek során, mert túlterheli a szívet. 4 napja, amióta használja az ápoló, visszatért a gyakori hányás, émelygés, ami a morfin tapasz bevezetése után volt jellemző, ma pedig megmértem a pulzusát a sebkötözés után fél órával, ami 118 volt, ami kicsit magas egy fekvő, szinte teljesen mozdulatlan, elgyengült és erős fájdalomcsillapítókat szedő embernél. Ráadásul cerucal és noacid beszedése után másfél órával kihányta közvetlenül elfogyasztás után a kevés nutridrinket és tegretolt, kiegészítő contramal retard tablettát is. Nem szeretném megkérdőjelezni a szakápolót, mivel maximális figyelmességgel, kedvességgel és minden tekintetben kifogástalan minőséggel segít nekünk a számtalan nehézség kezelésében, oly módon, amit itthon az egészségügyben még soha nem tapasztaltam, de ebben a kérdésben elbizonytalanodtam a hallottak és látottak alapján... Okozhatja a tonogen koncentrált sebre locsolása a felerősödött hányingert és émelygést, ami még a hányást elviekben meggátló cerucal ellenére is megtörtént? Vagy annak tudható be inkább, hogy 6 napja a hullámzó háttérfájdalom, ami főleg derekában alakul ki, felerősödött, és gyakrabban szenved miatta, ezért dózisemelést javasoltak a fentanyl tapaszból 50 ųg/h-ról 75ųg/h ra, de az erősebb tapasz csak holnaptól kerül fel. Köszönöm válaszát!

Dr. Tóth Judit válasza vérző seb témában

Kedves Kérdező!

Nagyon nehéz a helyzet, mivel valóban felszívódik valamennyi tonogén a szövetekből, de ha nem sikerül a vérzést csillapítani, akkor pedig bármikor fatalis vérvesztés következhet be.

Véleményem szerint elkeseredett próbálkozásként javasolt a hospice-nővér az eljárást, és feltételezem jóval több hasonló esettel találkozott, mint a családorvos.

Nem létezik olyan beavatkozás, aminek nincs mellékhatása sajnos......

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. február 13., 02:02 ;Megválaszolva: 2016. február 21., 12:06
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Nyirokcsomó megnagyobbodás
Májvédők alkalmazása...
Dudor a torokban
Nőgyógyászati probléma
Tisztelt Doktornő, kérdésem a leletemmel kapcsolatban lenne, nem értem pontosan.loop conisatio után ezt az eredményt kaptam. Mennyire nagy a baj?...
Gégerák sugárkezelése
Üdvözlöm! Édesapámnál 2007-ben gégerákot diagnosztizáltak, total laryngectomia történt. Sajnos ez év márciusában kiderült, hogy kiújult neki....