Emlőrák kezelésésnek alternatívái

Tisztelt Doktornő! 63 éves nő vagyok. Rendszeresen évente jártam mammográfiára, eddig minden eredményem negatív volt. Egy hete a mammográfia, az UH, valamint mintavétel alapján mellrákot állapítottak meg. C 5 lett az eredmény. Elküldtek első körben sebészhez, aki elmondta a lehetőségeket. Izotópos vizsgálat nyirokcsomó áttétel miatt. Majd két lehetőséget vázolt fel: 1) kimetszik a daganatot és a mell megmarad, - daganat függvénye. 2) mell teljes eltávolítása. Azt szeretném kérdezni, ha az egész emlőt el kell távolítani, akkor van-e lehetőség arra, ill. kérhetem-e a másik (még egészséges, ha az egyáltalán) mell eltávolítását? Tekintettel arra, hogy elég nagy és puha a mell szövetállománya. Nem szeretnék állandó félelembe élni, hogy esetleg ott is keletkezik daganat. Valamint sebész mondta, hogy a „nagy mell „ esetében a megmaradt oldal elferdül a súly miatt., meg végső soron nem egy felemelő látvány fél mellel élni. Veseelégtelenségbe is szenvedek, művese kezelés még nem kell szerencsére. A legutóbbi veseértékeim: eGFR 25m, HgbA1c 48, HgbA1c% 6, 5, Mikroalbumin 323, napi mikroalbumin ürítés 452. Az lenne még a kérdésem, hogy ha szükség lenne kemoterápiára akkor kaphatom-e, a veseelégtelenség miatt? Üdvözlettel: Kati

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza emlőprotézis témában

Kedves Kati!

Az emlőeltávolításnak megvannak a maga szabályai. Ha az onkológiai szakbizottság átnézi a leleteit el tudja dönteni mit szükséges a biztonsága érdekében megtenni. A "külső" pótlás, vagyis a szilikonos mellprotézis a műtét után biztositja, hogy ne váljon aránytalanná a terhelés.

Ezért nem kell, és nem is szabad egy egészséges emlőt eltávolítani.

A kemoterápia adása valóban kockázatosabb a rossz vesefunkció miatt, de nem zárja ki azt teljesen. Mérlegre kell tenni, mivel kockáztatunk többet. Ezt bizza az onkológusra és ezek miatt ne aggódjon feleslegesen!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. október 13., 14:01; Megválaszolva: 2015. október 15., 18:48
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Laborérték TPA tumormarker
Keserű íz érzése kemoterápia és...
Nagypapám ct lelete
Tisztelt Doktornő! Nagypapám 82 éves, korábban prosztatarákos, de azt hormonkezeléssel jól viselte. Most volt ct vizsgálata és szeretném ha mondana...
Lelet értelmezése
Gist tumor?