Csontvelő

Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy a kemoterápiás kezelés /Avastin, Leucovorin, Fluorouracil (72701 kemoterápia Bevacizumab+DeGramont protokoll szerint) , Oxilaplatin, Emetron/folyamán van e valamilyen lehetőség a csontvelő megtámogatására, valamint az erek erősítésére, hogy ne menjenek tönkre? Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza port témában

Kedves Kérdező!

A csontvelő tartalékai szerencsére ilyen kombináció mellett jól működnek. Amennyiben a vérképeltérések jelentkeznek, az onkológus tudja eldönteni hogyan érdemes tovább haladni. Lehet csökkenteni a kemoterápia dózisát, esetleg protokollt váltani, ha szükséges gyógyszerekkel támogatni a fehérvérsejt képződést. Hogy éppen mi hatékony és tanácsos csak a teljes klinikai kép alapján dönthető el, így erre válaszolni nem tudok. A vörösvértest képződést vastartalmú étkezéssel sokszor tudja támogatni a beteg is, de a fehérvérsejt vagy vérlemezke képződését sem életmóddal, sem táplálkozással sajnos nem tudjuk javítani.

Az érképződést, az erek védelmét gondolom az infúzió beadásának helyén lévő erekre érti. Azok az erek, amelyekbe hosszabb időre kanül van elhelyezve, főleg ha abba kemoterápia csurog, ami károsítja az ép szöveteket is sajnos véglegesen tönkre mennek. Túl sokat ezek kivédésére nem igazán tudunk tenni. Fontos, hogy ne fertőződjön be a szúrcsatorna, ha gyulladás alakul ki hideg vizes borogatással ne áztassuk fel a bőrt, hanem mielőbb kérjünk segítséget bőrgyógyásztól. Az az ér, ami begyullad gyakran elzáródik, de helyette másik erek képződnek. Ha végképp nem bírják a vénák, un. port beültetésére kerülhet sor. A port, "művéna" nagy érbe kerül beültetésre, a szúrás területét pedig bőr alá rögzítik. Minden alkalommal újra szúrható.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. augusztus 31., 00:07; Megválaszolva: 2015. augusztus 31., 12:23
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Laborérték TPA tumormarker
Keserű íz érzése kemoterápia és...
Nagypapám ct lelete
Tisztelt Doktornő! Nagypapám 82 éves, korábban prosztatarákos, de azt hormonkezeléssel jól viselte. Most volt ct vizsgálata és szeretném ha mondana...
Lelet értelmezése
Gist tumor?