D3 vitamin szedése

Üdvözlöm! 2013-ban emlőcsonkolásom volt, majd 2014-be eltávolitották a csonkolt emlőt. Már előtte is szedem D3 vit-ot a reumatológus tanácsára 1000 NE/hét. Valahol olvastam, hogy a "rákosoknak" nagyobb dózis kell, igy irattam 3000 NE-t, csak valamiért azt már naponta szedtem. Most hogy jön a jóidő, ugy gondoltam, abbahagyom, s ekkor szembesültem vele, hogy tul sok dózist szedtem. (Máskor mindig az az első, hogy elolvasom a gyógyszerismertetőt, most ezt csak utólag tettem meg! ) Lesz (lett) ennek valami káros hatása? Amúgy 39 kg/164 cm vagyok. Mikor kezdjem el majd ujra szedni és milyen dózisban/időszakonként? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza D3 vitamin adagolás témában

Kedves Kérdező!

A D-vitamin adagolásával kapcsolatban egyértelmű ajánlást nem tudok mondani Önnek. Hazánkban a napsütéses órákat figyelembe véve alapvetően egészen más feltételek között élünk, mint pl. a Finnországi adatokat tekintve. Az Ön esetében a gyógyszereit látva nagyon fontos, hogy a csontjait végjük a csontritkulástól.

Én magam nem vagyok a túlzott vitaminbevitel híve sem egészséges embereknél, sem betegség esetében. A legkorrektebb, ha a hiányállapotot felmérve azt pótoljuk. Ezt egy egyszerű vérvételből meg lehet mondani, ill. a túladagolást is le lehet ellenőrizni. A saját praxisomban nem találkoztam még túladagolás tüneteivel (valószínűleg elég ritka is lehet) , hiányállapottal viszont igen.

Egyértelmű ajánlás az adagolásra daganatos betegek esetében tudomásom szerint nincs. Az Ön esetében végeztetnék egy vérvételt, ami alapján a további dózisra könnyebb javaslatot tenni. 2000 és 4000 NE/nap között téli időszakban a szervezetünk feltehetően jól hasznosítja a bevitt mennyiséget. Nyári hónapokban az igény kisebb.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. április 27., 11:37; Megválaszolva: 2015. április 27., 12:47
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Laborérték TPA tumormarker
Keserű íz érzése kemoterápia és...
Nagypapám ct lelete
Tisztelt Doktornő! Nagypapám 82 éves, korábban prosztatarákos, de azt hormonkezeléssel jól viselte. Most volt ct vizsgálata és szeretném ha mondana...
Lelet értelmezése
Gist tumor?