Nyirokcsomó daganat áttörés előtti áttétekkel

Tisztelt Doktor Úr! Férjemet 2012.októberében nyelvdaganattal műtötték (parcialis glossectomia-szövettan: planocellulare. 2013.októberében nyirokcsomó áttét miatt, jobb nyaki oldalon radikális műtét (nyaki metastasis miatt radicalis blokk disectio-szövettan: planocellulare. 2013.11.22- 2014.01.06 között 60 gy összdózisban sugarat kapott. 2014 decemberétől nyelési nehézségei támadtak, melyek annyira rosszabbodtak, hogy PEG szondát kellett beültetni 2015.03.31.-én. Korábban a pécsi szájsebészeti klinikára, illetve onkológiára jártunk, de ők a tünetek kiújulásakor, visszairányítottak területi illetékességből szekszárdra, mert nem tudnak mit tenni már. Szekszárd javasolta a PEG-et, mivel 22 kg-t fogyott (azóta még többet, mert még a gyomra nem tudja feldolgozni a napi kalória szükségletű tápszer mennyiséget. Mivel váladék jön a torkából, ami időnként fojtogatja, mert megakad és se le-se fel nem akar jönni.04.16.-án mentő vitt be minket a kórházba, ahol gégekanült akartak behelyezni, de nem engedte meg. A gégészeti papíron az szerepel: Indirect vizsgálat: Nyelvgyök jobboldalát tumor domborítja be, vallecula kitöltött, a gégebemet rotalt.nyakon I és II regiot ökölnyi fixalt áttörés előtt álló metastasis tölti ki. Mielőbbi kemo th kezelése javasolt. 3.időpontra sikerült ct vizsgálatot is csináltatni, ami most készült eőször, eddig egyszer sem, mert nem tartották szükségesnek. CT eredménye, mely, mellkas, has és kismedence részt vizsgálta: Struma modosa 1.s. A bal tüdőben met.susp. Mérs.cardiomegaliaMérs.hepatomegaliaSpondylosis thoraco-lumbalis. Nagyon rossz állapotban van, gyenge, alig tud menni, a lakásból két hónapja már csak orvoshoz mentünk, de mindenhol órákat kellett várni, hiába volt időpont.Nem akar menni sehova. Kérdésem, van-e bármi értelme a kemónak, (háziorvos szerint megszűnne a kemótól minden kinja-baja, ugyanakkor elhangzott, hogy napok, hetek lehetnek vissza az életéből) segítene-e ez valamit? Köszönettel

Dr. Nagykálnai Tamás válasza nyirokcsomó daganat témában

Kedves Kérdező!

Férjének nyelvrákja volt. Később nyaki áttétek miatt újabb műtét, és posztoperatív sugárkezelés volt szükséges.

Az idén fellépő nyelési nehézségek már arra utaltak, hogy a garatban valami probléma lehet: belülről nézve a nyelvgyök bedomborodik, a gégét elnyomja egy kívülről is egyértelmű, ökölnyi nagy tumoros massza, mely a bőrön való áttörés (kifekélyesedés) előtt áll. Mellkas CT-n is áttét gyanúja van. Kemoterápiát terveznek.

Véleményem: a meglepően jó leírás alapján a betegség - az eredetileg a nyelv mobilis részéből kiinduló laphámrák és annak kiújulása (valamint plusz áttétképződése) miatt - gyógyíthatatlan: sem műtéti, sem sugaras, sem gyógyszeres kezeléssel nem lehet megmenteni.

Ilyenkor úgynevezett "palliatív" kemoterápiát szokás felajánlani. Viszont az operált, sugárkezelt (oxigén-hiányos) területen lévő daganat alig fog reagálni, minimális haszna lesz csak a kezelésnek. 2-3 héttel elhúzhatja az életét, de ugyanakkor meghosszabbítja a félelmeit és a szenvedéseit. Etikai kérdés, hagy annak van-e értelme.

Kérdés: 2015. április 20., 09:04; Megválaszolva: 2015. április 24., 12:42
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?
Fájdalomcsillapítás
Nemrég megjelent mellbimbó csomó
Tisztelt Doktornő, 1-2 hete egy kis dudor jelent meg a mellbimbómon, ami eddig nem volt ott. Valószínűleg semmi komoly, de nem hagy nyugodni a dolog....