Gyomordaganat

Kedves Doktor nő! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi szövettani vizsgálat után mik a kilátásaink.Nagymamám 81. éves és fájlalta a gyomrát, majd ultrahang és gyomortükrözés következett. Jelenleg nagyon jó az étvágya a gyomrát teltnek érzi és a széklete is rendben van, de én nagyon aggódok miatta. Mikroszkópos leírás: Az antrumból vett I. jelzésűben antralis nyálkahártya látható. A felszíni hám megtartott, tágabb foveolák mutatkoznak, ill. több területben intestinalis metaplasia látható. A II. jelz. a corpusból vett minta corpus-antrum nyálkahártyát egyaránt tartalmaz, Itt mérsékelt lymphoid beszűrődés látszik, focalis intestinalisatioval. A III. jelz. cardia alatt vett mintában kevés fibrid coagulum, vérzéses területek mellett alapvetően diffúzan infiltráló adenocarcinoma burjánzása látszik, mely helyenként pecsétgyűrű-sejtes morphológiát mutat, ill. diszkrét mirigy irányú differenciálódás mutatkozik. Ezen daganat részben a felszínen megfigyelhető kiérő laphám alatt is jelen van. A továbbiakban lymphoplasmocyter infiltrátum, ill. intestinalis metaplasia azonosítható a mintában. Ezüstözéssel Helicobacter nem volt jelen.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza gyomordaganat és idős kor témában

Kedves Kérdező!

Sajnos a szövettani eredmény rosszindulatú, speciálisan pedig elég agresszíven viselkedő gyomordaganatot mutat. Ezt annyiban módosíthatja a kora, hogy az időskori daganatok is lassabban növekednek, de sajnos az összkép nem jó.

Tudni érdemes még, hogy mennyire kiterjedt a daganat, vagyis más szervekre, a környező nyirokcsomókra átterjedt e, ill. milyen az általános állapota a nagymamájának.

A 81 év önmagában nem zár ki sem műtétet, sem egyéb kezelést, de tény, hogy sokkal magasabb kockázattal járhat bármilyen beavatkozás.

Amennyiben aktív onkológiai kezelés (műtét, kemoterápia) nem jön szóba, a tüneti terápiával is eredményeket lehet elérni. Kezelni kell a fájdalmát, a vérszegénységet, lehet adni étvágyjavítókat, lassítani lehet a testi leromlást.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. március 29., 10:39; Megválaszolva: 2015. március 29., 10:55
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődés a lehetőségekről
Rutascorbin
Adenocarcinoma
Okozhat ez egészségkárosodást?