Gyomordaganat

Kedves Doktor nő! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi szövettani vizsgálat után mik a kilátásaink.Nagymamám 81. éves és fájlalta a gyomrát, majd ultrahang és gyomortükrözés következett. Jelenleg nagyon jó az étvágya a gyomrát teltnek érzi és a széklete is rendben van, de én nagyon aggódok miatta. Mikroszkópos leírás: Az antrumból vett I. jelzésűben antralis nyálkahártya látható. A felszíni hám megtartott, tágabb foveolák mutatkoznak, ill. több területben intestinalis metaplasia látható. A II. jelz. a corpusból vett minta corpus-antrum nyálkahártyát egyaránt tartalmaz, Itt mérsékelt lymphoid beszűrődés látszik, focalis intestinalisatioval. A III. jelz. cardia alatt vett mintában kevés fibrid coagulum, vérzéses területek mellett alapvetően diffúzan infiltráló adenocarcinoma burjánzása látszik, mely helyenként pecsétgyűrű-sejtes morphológiát mutat, ill. diszkrét mirigy irányú differenciálódás mutatkozik. Ezen daganat részben a felszínen megfigyelhető kiérő laphám alatt is jelen van. A továbbiakban lymphoplasmocyter infiltrátum, ill. intestinalis metaplasia azonosítható a mintában. Ezüstözéssel Helicobacter nem volt jelen.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza gyomordaganat és idős kor témában

Kedves Kérdező!

Sajnos a szövettani eredmény rosszindulatú, speciálisan pedig elég agresszíven viselkedő gyomordaganatot mutat. Ezt annyiban módosíthatja a kora, hogy az időskori daganatok is lassabban növekednek, de sajnos az összkép nem jó.

Tudni érdemes még, hogy mennyire kiterjedt a daganat, vagyis más szervekre, a környező nyirokcsomókra átterjedt e, ill. milyen az általános állapota a nagymamájának.

A 81 év önmagában nem zár ki sem műtétet, sem egyéb kezelést, de tény, hogy sokkal magasabb kockázattal járhat bármilyen beavatkozás.

Amennyiben aktív onkológiai kezelés (műtét, kemoterápia) nem jön szóba, a tüneti terápiával is eredményeket lehet elérni. Kezelni kell a fájdalmát, a vérszegénységet, lehet adni étvágyjavítókat, lassítani lehet a testi leromlást.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. március 29., 10:39; Megválaszolva: 2015. március 29., 10:55
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődés a lehetőségekről
Tisztelt Dr Nő! Szeretném kikérni a véleményét. Édesanyámat nemrég diagnosztizálták hashártyára áttétes petefészek rákkal. Még mindig nincs...
Rutascorbin
Tisztelt Doktor Nő! Covid fertőzés után véreressé vált a szemem, amely nem változik semmilyen cseppre. Azonban javasolták a Rutascorbin szedését....
Adenocarcinoma
Üdvözlöm doktornő! Édesapám tünetei egy évvel ezelőtt kezdődtek egy oldal fájdalommal. Megműtötték az oldalát, majd rá pár napra...
Okozhat ez egészségkárosodást?
Jó napot! Arról érdeklődnék hogy otthon tároltam egy 5 literes kannába kb 4 liter keverék benzint és volt a kupakján egy repedés egy légtérbe...