sugárkezelés mellékhatása

Kedves Doktor Úr! Méhnyakrák II/A (méhtesten belül) miatt sugár és kemoterápiás kezelésben részesültem. Nem operáltak, mivel egy régebbi vese - uréter műtét (reflux) miatt túl komplikált lett volna a műtét. Túl vagyok már 28 külső sugárkezelésen és 6 carboplatin kemoterápián. A mellékhatások miatt fordulok Önhöz. Kb. a 10. külső sugárkezelés után kezdődtek a hasmenéses panaszaim, amit a javasolt gyógyszerrel (enterobene) kordában tudtam tartani, viszont a végbél alsó és felső részén állandó fájdalmat, égést, csípő fájdalmat érzek. Kezelem kúpokkal (reparon, proktis M, valamint ezek kenőcseivel és neogranormonnal felváltva. A múlt héten kaptam meg az első belső sugárkezelést, ami még jobban előhozta a jelzett tüneteket. Még hátravan 2 kezelés, amitől nagyon félek és nemcsak a fájdalmassága miatt. Mit tudna Ön javasolni, mit tehetnék még, hogy a fájdalom és az égő érzés megszűnjön. Már félve megyek WC-re, mert egy kínszenvedés még a szellentés is. Van valamilyen megoldás ezekre a panaszokra? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Éva.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza végbél fájdalom témában

Tisztelt Kérdező!

Ha a méhtesten belül volt a daganat, akkor az méhtestrák volt, és nem méhnyakrák. T.i. más szövettanuk van - és más a sugárérzékenységük is.

De ez most mindegy.

Ha jól értem, erős végbélgyulladás (proctitis) keletkezett.

Sajnos, leginkább az idő, ami majd enyhíti a tüneteket, de Hidrocortison tartalmú apró kis beöntések ("instillációk") is javíthatnak.

Orvosa ezt felírja magának.

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2015. március 18., 21:53; Megválaszolva: 2015. március 23., 21:16
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Szövettan értelmezése
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?