Multiplex csigolya-áttét

Tisztelt Doktor Úr! Férjemnél tüdődaganat multiplex csigolya áttétet diagnosztizáltak. A CT-leleten ez szerepel: "Csontablakkal átvizsgálva a LI-es csigolya testében, részlegesen a jobb oldalon a pediculusba beterjedően, lágyrészeivel a canalis spinalisba betüremkedően ábrázolódik egy 31x32 mm-es lyticus metaastazisnak megfelelő képlet, mely a korábbi vizsgálat alkalmával kb. 10 mm-es axiális átmérővel mutatkozik. A XII-es thoracalis csigolya jobb pediculum eredésénél szintén irregularitás látható, itt szintén metastasis valószínű. További mérsékelt meatastaticus laesio a Th.XI-es csigolyában ábrázolódik 23x33 mm-es átmérővel. Th. VIII-as csigolya is metastaticusan átépült. Th.II-es csigolyatest döntő részben, metastaticusan destruált, bal pediculusra a canalis spinalisba terjedően. A C.VII-es csigolyában is ábrázolódik némi irrwgularitás, metastasis jelenléte itt is felmerül. Kifejezett progressio a multiplex csigolyatesti csontmetastazisok tekintetében, részben (Th.II, Th.VIII, LI) a canalis spinalisba terjedő tumorpropagatio." Nagyjából értjük, hogy ez mit jelent, hogy nagy a baj. Jól sejtem, hogy bármelyik percben lebénulhat, teljesen vagy részlegesen? Holnap biszfoszfonát infúziót kap. Kórházi tartózkodást nem szeretnénk, viszont nem nagyon tudjuk, hogyan viselhetjük gondját úgy, hogy a lehető legkomfortosabban érezze magát. Konkrét kérdésekre gondolok, hogy puha vagy kemény matrac, esetleg memóriahabos, mennyire szabad mozognia/mozgatni, van-e értelme D-vitamint adni, járhat-e bottal, amennyire tud és hasonlók. Tudna esetleg tanácsot adni, hol találok erről szakirodalmat, mivel a neten nem nagyon van értékelhető adat a konkrét ápolásra/gondozásra vonatkozóan. Válaszát megköszönve, tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza csigolya áttét témában

Vizsgálat nélkül és a teljes dokumentáció ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Erre leginkább idegsebész és onkológus szakorvos hivatott, hiszen az Ő szakterületük ezen elváltozások kezelése és Ők a legjártasabbak is ebben. Javaslom ezen szakmák képviselőinek felkeresését. Általánosságban elmondható, hogy az áttétek nagyon meggyengítették a csigolyák állományát, így sajnos bármikor létrejöhet a csigolyák összeroppanása. Nem feltétlen kell hozzá elesni, elég lehet egyetlen rossz mozdulat is, és akkor sajnos a bénulás lehetősége is fenn áll. Fűző viselése szóba jöhet, lehetőség szerint közepes keménységű matrac használata és az óvatosság.

Kérdés: 2015. március 11., 16:37; Megválaszolva: 2015. március 13., 22:16
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt