Pleuritis carcinomatos

Tisztelt Doktornő! Kérdésem elméleti jellegű: a szakmai protokoll szerint bármely daganat pleuritis carcinomatosa áttéte abszolút inoperabilitást jelent. Igaz ez arra az esetre is, ha maga a daganat a tüdőben van, és nincs más áttét? Tudtommal műtétileg már megoldható a teljes érintett tüdőfél és a pleura eltávolítása, ha a beteg egyébként jó fizikai állapotban van. Mi indokolja ezt a kategorikus elzárkózást a műtéttől úgy általában? Válaszát megköszönve maradok tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza Pleuritis carcinomatosa témában

Kedves Kérdező!

A kérdése nagyon logikus, azonban az onkológián belül a radikális műtétnek akkor van indikációja, ha a daganat vagy az áttét műtéttel teljes biztonsággal eltávolítható. Ha a pleurális felszín érintett (bármilyen kicsi felületen) a daganatsejtek a bekerülnek a pleurális űrbe, a nyirokrendszer érintett, tehát a radikális műtétnek nagyon kicsi a realitása, vagyis a betegség szisztémásnak tekinthető.

Jobb túlélési eredményeket ad a szisztémás kezelés

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2014. december 16., 10:17; Megválaszolva: 2014. december 16., 20:11
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
5év alatt 6mellkas CT
Jobb oldali hasi és derék fájdalom
Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát. Igen volt. Nőgyógyászat negatív. Székletvér negatív. Vese uh volt :kp.kehelyvégben találtak köveket jobb...
Műthető? Gyógyítható?
Édesapámnak két nagyobb kiterjedésű lipómát sebészeti beavatkozással az arcról (jobb fülhöz közeli rész) eltávolítottak 2016-ban, mely kb. egy...
Előző kérdésemhez
T Doktornő Előzőleg melldaganatommal kapcsolatban kérdeztem Önt. Szeretném még kiegészíteni a szövettan leletem mikroszkópos...