• Rákszűrés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 27 éves vagyok, egészséges. Tavasszal derült ki hogy nagynénémnek (apai ágon) mellrákja van (azonnal kioperálták a "csomót", nem kellett utólagos kezelés, jelenleg jól van) Ekkor tudtam meg azt is hogy kb.15 éve nagymamám testvérének is volt, nála komolyabb volt talán (erre már nem emlékszem) de jól van jelenleg (ez anyai ágon). Felmerült bennem a kérdés, mivel tudtommal ez lehet örökletes és nekem mindkét szülőm rokonságában előfordult, hogy elmenjek egy olyan tesztre mely kimutatja bennem van e az ezért felelős gén. Ennél többet viszont a témáról nem tudok. Van-e okom elmenni? Hol végeznek ilyet? Mennyibe kerül? Mivel jár? Nem fontos, csak járjak sűrűbben nőgyógyászati ellenőrzésre? Mi van ha megtalálható a gén? Hogyan tovább? Eddig csak tapintásra vizsgálta nőgyógyász a mellemet, mammográfián sose voltam, tudtommal az idősebb korba javasolt. Lehet nekem javasolt lenne? Előre is köszönöm válaszát! Gy.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a génmutáció témában

        Ha a családban anyai és apai ágon is több emlőrák és/vagy petefészekrák is előfordult, akkor bizonyos - itt nem részletezendő - gén-mutációs vizsgálatok javasolhatók. Ha a BRCA1 és BRCA2 gén kóros ("mutáns"), akkor nem védenek az emlőrák és a petefészekrák ellen, és akkor ezek gyakorisága jelentősen megemelkedik. A vizsgálatra az onkológus ad beutalót, indokolt esetben az OEP fizeti, tehát ingyen van. Nem indokolt esetben fizetni kell érte. Több helyen végzik az országban, például Budapesten az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Biológiai Osztályán, és például a budapesti KPS Diagnosztikai Laborban (lásd internet! ). A eredményt megváltoztatni nem lehet semmilyen gyógyszerrel, csak azt teheti az ember, hogy mutáns gének esetén jobban odafigyel, sűrűbben jár szűrésre, stb. 27 éves korban nem szokás mammográfiát (Röntgent) csinálni, mert fiatal korban az emlők olyan tömöttek, hogy az ég világon semmit sem látni a képen, csak egy nagy fehér pacnit (negatív kép persze). Igyekeztem a sok kérdést egyben megválaszolni. dr. Nagykálnai Tamás


        Kérdés: 2014. július 22., 22:10; Megválaszolva: 2014. július 28., 18:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: