Rák nyirokcsomó áttéttel - mik az esélyeim?

Kedves Doktor Úr! Hónapokkal ezelőtt kezdődő megfázás jellegű orrváladékozás, majd később múlni nem akaró arcüreg fájdalmak miatt fordultam orvoshoz (foghúzás is történt, hátha az okozza). A váladék egyre termelődött, feszítette az orr- ill. arcüregem, nem tudott távozni, lenyelni nem sikerült, kiköpni sem, a krákogásból pedig többször hányás lett. Nemrég a háziorvos nyaki ultrahangra küldött a nem szűnő ill. egyre nagyobb nyaki nyirokcsomó duzzanat miatt. A vizsgálat közben elájultam, ezért kórházba küldött, ahol aztán CT és szövetminta vétel után a következő leletet kaptam, kérem, segítsen megértenem, mire számíthatok, milyenek a gyógyulási esélyeim:"A HE és Giemsa festett kenetekben necroticus vérzéses/ törmelékes váladékfilmben nagyobb méretű hypercellularis fragmentumokba szerveződve és részben isolált magokként olykor egysejtes formában megjelenő daganatos hámsejt populáció látható. A daqanatsejtekre a kerekded mag a jellemző, centralis nucleolussal, mely általában nem túl prominens. A fragmentumokon belül nyilvánvaló acinaris elrendeződés nem észlelhető, ugyanakkor laphám irányú differenciálódás sem mutatkozik. Helyenként abortív microaciner elrendeződés gyanúja felmerül. Az ff mintában Ck5-+, p63-, TTF1- HB Diagnózisok: MALIGNITÁS. Ck5 -+, p63 -, TTF1 - vélemény/megjeqyzés A minta hám eredetű daganat áttétjét igazolja, valószínűsíthetően laphám folyamatról van szó! " Mit jelentenek a jelzett értékek? Mit jelent az, hogy ez a nyirokcsomó duzzanat már egy másik helyen lévő ráknak az áttétje? Az hol lehet? Az utóbbi időben sajnos egyre rosszabbul vagyok, gyenge és gyakran ájulás közelében. Jövő héten kezdik a 6 hetesre tervezett sugár kezelésem. Mire számíthatok utána? Mik a gyógyulási esélyeim, mikor tudok újra munkába állni? Mennyit élhetek még ezzel a betegséggel...? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: KL

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a rákos megbetegedés témában

KL betegnél nem tudom a fej-nyaki CT eredményét (ha ilyen készült, mert csak CT-t ír, azt nem, hogy melyik testrészéről készült). A mintavétel helyét is csak találgatni tudom: valószínűleg a nyaki nyirokcsomóból vették, mert a cytológiai diagnózisban az szerepel, hogy "hám eredetű daganat áttétjét igazolja". Mivel a nyirokcsomókban hám-sejtek nincsenek, csak úgy kerülhettek oda, hogy az érintett nyirokcsomó által csatornázott ("drain-ált") területen valahol van egy hám-eredetű daganat, azaz rák. Ez valószínűleg látszik a CT-n, de a CT eredményét nem tetszett leírni, ezért csak a tünetek (orr-váladékozás) alapján tudok találgatni: orrüregi, arcüregi daganatról lehet szó nyaki áttéttel (amennyiben ugyanazon az oldalon van a nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodás, de ezt sem tudom, mert nem írja). A CK5, p53 és egyéb sejtfestési, immuncitokémiai jelölési fogalmak megértéséhez néhány évig tartó előtanulmányok kellenek, laikusoknak teljesen felesleges ezeket részleteiben megérteni: a baj az, hogy rákot jeleznek. Mivel a betegség eredetét (hol van a pimér daganat és mekkora a kiterjedése? ha melléküregi daganatról van szó, látható-e csont-destrukció? ) nem írja le, és nem írja le a áttét pontos helyét, méretét, rögzítettségét sem, annyit tudok csak mondani, hogy valamilyen fej-nyaki rák valamilyen nyirokcsomó-áttéttel járó esetéről van szó, ami - értelemszerűen - sugárkezelést igényel. A prognózis eleve rossz, de adatok hiányában pontosabbat nem tudok mondani. dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. április 04., 22:41; Megválaszolva: 2014. április 09., 20:11
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődnék
Érdeklődnék
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Tanácsadás