Előrehaladott tüdőááttétek

Kérem segítsen értelmezni az alábbi leletet. Konkrétan arra vagyok kíváncsi, hogy mire utalhat a hullámos felszínű rekesz. A tüdő melyik részén látszódik gyulladás és melyik részén valószínűsíthető áttét? Bal oldalon rekesz nem differenciálható, bal lat szinuszban 2 hujjnyi falhoz simuló folyadékárnyék látható. Bal oldlaon kóros parenchymaárnyék nem ábrázolódik. Jobb oldalon hullámos felszínű rekesz, szabad lat. szinusz, lateralisan minden tüdőlebenyre kiterjedő szabálytalan alakú homogén fedettség. előző felvételhez viszonyítva progresszió észlelhető.

Dr. Hangonyi Csilla válasza tüdőáttét témában

Kedves Kérdező!

A hullámos lefutású rekesznek nincs jelentősége, a rekeszizom életkorral járó kisfokú ellazulásának jele. Bal oldalon a folyadék, rosszindulatú daganat mellhártya áttéte lehet. A jobb tüdőben leírt szabálytalan alakú fedettséget gyulladás, okozhatja, melynek hátterében lehet ugyancsak daganat áttét.

Természetesen a biztos diagnózist citológiai, vagy szövettani mintából tudják megállapítani.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2013. július 23., 23:39 ;Megválaszolva: 2013. július 24., 21:31
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...
Lehet csontrák?
Nyirokcsomó megnagyobbodás