Tüdőgyulladás vagy áttét?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Édesapámnak (78 éves) 2 évvel ezelőtt vastagbéldaganata volt, amit műtöttek, kemoterápiát kapott, azóta panaszmentes. 1 hete volt az esedékes kontrollvizsgálaton, ahol mellkasröntgent is végeztek. Lelet: Met. nem látható. Jobb oldalon a tüdőbasison gyerektenyérnyi köteges árnyékoltság látható, amely pneumoniára utal. Ma újabb mellkasfelvétel következett. Lelete: Az előző felvételen látott jobb oldali basalis beszűrődés jelenleg is megfigyelhető. jelen felvétel felbontása jobb, mint az előzőé, és így látható, hogy a beszűrődésben 2-3 mm átmérőjű kerekded gócárnyékok vannak. A mellkaskép egyebekben nem változott. Vélemény: Pneumonia l.d.st idem

Azt szeretném kérdezni, hogy ez tüdőgyulladás lehet, vagy áttétek lehetnek a tüdejében.

Szíves válaszát tisztelettel köszönöm.

WEBBeteg szakértő válasza tüdőáttét témában

Tisztelt Kérdező! A mellkas röntgen kép alapján nem lehet eldönteni a kérdést. Mindenképpen további vizsgálatok, mellkasi CT szükséges. Ez viszi tovább a diagnózis alkotást. Amennyiben a CT leírás alapján felmerül az áttét lehetősége szövettani, mintavétel szükséges.

WEBBeteg szakértő
Dr. Boros Miklós, általános, mellkas- és gyermeksebész
Megválaszolva: 2010. június 05.

Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések

Előrehaladott tüdőááttétek
Kérem segítsen értelmezni az alábbi leletet. Konkrétan arra vagyok kíváncsi, hogy mire utalhat a hullámos felszínű rekesz. A tüdő melyik részén látszódik...
Azbeszt belégzésének mik a...
Kedves Doktornő! Elmúlt héten óvatlan voltam és (vélhetően) azbeszt hullámpalát takarítottam, ugyan nagyrészt pormaszk volt rajtam, de úgy érzem, hogy...
Torokkaparás fokozódó köhögés
Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne Önök felé, hogy jópár hete azzal küzdök, hogy kapar, köszörül a torkom, és ha elkezdek köhögni, akkor egyre nagyobb lesz az...
Szárazon félrenyelt proten por okozhat...
Tisztelt Doktornő, 3 napja készítettem a reggelimet, ami zabkása volt fehérje turmix-al. A port nem sikerült megfelelően elkavarnom, melynek eredményeként...
Penész probléma
Tisztelt Doktor Nő! A minap arra lettünk figyelmesek, hogy a konyha bútorunk hátulja teljesen átázott és kicsit penészes. Ezt követően 1 nappal már víz...
Mellkasfájdalom, quantiferon pozitív...
Tisztelt doktornő! 2019-Ben igazolt, nem fertőző tbc-s beteg voltam. Pár hónapnyi gyógyszeres kezelést követően gyógyultnak nyilvanítottak, közben. 1.típusu...