Petefészekrák gyógyítása harmadik vonalban

Édesanyámnál 2005-ben petefészekrákot diagnosztizáltak, amikor műtéttel eltávolították a petefészkét illetve a méhét. Ezután 5 évig tünetmentes volt, majd 2010-ben ismét visszajött neki a betegsége. Ekkor szintén műtétet végeztek el rajta, amikor a vékonybelén lévő daganatot távolytották el, ez után szintén meggyógyult. Most, 2012-ben újbóli kiújulás következett (a májban a lépben, a hasfalban) . Jelenleg Caelyx kezelést kap, előtte Taxol-Carboplatin, majd Endoxan következett, de a carboplatinra allergiás lett, az endoxan pedig az eredmények rosszabbodását hozta. A Caelyxből eddig három fázist kapott, az első a leletek alapján hatástalannak bizonyult, most a harmadik fázisban van, de azóta CA125 értéket nem vettek tőle, majd július közepén megyünk CT-re. Egyébként a CA125 érték is igen magas, 1000. Olyan kérdésem lenne ezek után, hogy a Caelyx okozhatja-e a daganatok visszafejlődését, vagy ez inkább csak a jelenelgi állapot fenntartására szolgál? Egyáltalán van még arra bármilyen remény, hogy ilyen kórképpel a betegség véglegesen eltűnjön az Édesanyám szervezetéből? Szerencsére még dolgozik, jó állapotban van, panaszai elenyészőek. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Nagykálnai Tamás válasza petefészek rák témában

A szétszóródott "szolid" tumorok (rákok) sajnos nem gyógyíthatók. A Caelyx egy igen jó gyógyszer, a doxorubucin kevésbé cardiotoxikus változata. Akkor adjuk, mikor már a beteg szervezete igen erősen meg van terhelve mindenféle daganatellenes gyógyszerrel (kemoterápiás szerrel, sejtméreggel = cytotoxikus anyaggal) .

Sajnos a leírt állapotban végleges gyógyulásra nem lehet számítani, erre utal a borzasztóan magas CA-125-ös marker is.

Időnyerésről van tehát szó.

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. június 19., 16:34; Megválaszolva: 2013. június 23., 20:56
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
petevezeték rák
Tisztelt Doktor úr! feleségemet 9 illetve 11 hónapja operálták, - két részletben -, petevezeték rákkal, petefészkét és a méhét is kivették...
Szövettan értelmezése
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után