Merkel-sejtes carcinoma

Tisztelt Doktornő! Leírnám a histologiai leleten kapott inormációkat, kérdésem az lenne, hogy ebből megállapítható e az, hogy milyen stádiumban vagyok! Makro: 1db fonállal orientált 5, 3*5*2, 5 cm-es szabálytalan alakú bőrkimetszés, melynek a felszínén látható egy 3, 5*1, 5cm-es, rosszul körülhatárolt elváltozás. Metszéslapokon látható egy 3, 4*1, 1*1, 1cm-es szürkésfehér színű, helyenként bevérzett, viszonylag jól körülhatárolt, puha tapintatú képlet.3óránál a sebészi szélektől való távolsága. 0, 9;6óránál 2, 9; 9óránál 1, 3;12óránál 1, 3cm. M6/4 (az 1es és a 4es kazetta 2-2, a 2es és 3as kazetta 1-1kimetszést tartalmaz.) Mikro: Folyó év októberében a beteg bal felkarjáról Merkel-sejtes carcinómát távolítottak el, de a kimetszés nem az épben történt. Most reexcisio történt. Mikroszkóposan a dermisben körülírt, szerkezetnélküli daganatszövet látható, melyben nagyszámú kapilláris látható. A daganatsejtek közepes méretűek, monomorfak, diszkohezívek, a sejtmagok kerekek, só-bors mintázatúak;citoplazmájuk keskeny, halvány.Számos mitotikus és osztódó alak látható. A tumorsejtek synaptophysinnel közepes és erős, pozitív immunreakciót adnak; CK20-szal perinuclearis, pontszerű pozitívitást mutatnak. Perineuralis, vascularis invázió nincs. Sebészi szélek (a felső pólust 12órának tekintve): - 3óra: 9mm;-basalisan 10mm, a több irányban több, mint 10mm. Kórszövettani dg.: Residualis, primer neuroendorcin carcinóma a bőrben. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Nagykálnai Tamás válasza neuroendokrin carcinoma témában

Tisztelt Kérdező!

A szokványos bőrdaganatok általában nem okoznak különösebb problémát a beteg számára. Persze a melanoma malignum más kérdés, de erről most nincs szó.

Viszont:

a Merkel-sejtes rák egy elég agresszív daganat, képes lapszerint terjedni a bőr alatt, és képes áttétet is képezni (! ) , ha elhanyagolódik.

Mindenképpen helyes volt a második műtét, hiszen az első műtétnél ottmaradt egy jónéhány daganatos sejt, bajt okozott volna.

A második műtét leírása viszont megnyugtató, bőséges biztonsági zónával vették ki a maradék daganatos területet, ráadásul nem láttak daganatos terjedést sem a hajszálvékony idegek, sem az erek mellett.

A daganatot sokféleképpen hívják: neuroendokrin tumor, APUdoma, Merkel sejtes rák (MCC) . Mint mostanában kiderült, egy vírus okozza.

Mivel kozmetikailag elég közömbös helyen volt az Ön tumora (ha jól látom, a felkaron) , nincs semmi akadálya egy szintén bőségesen mért terület sugárkezelésének (a heg körül kb. 2-2 cm-es zónával, kb. egy számítógép egérnyi területről beszélek) .

Magyarul én mindenképpen "posztoperatív" sugárkezelést végeznék.

Jó, hogy elkapták, jó hogy "reexciziót" (második kimetszést) végeztek.

Végleges gyógyulás közel 100%-ban várható.

Dr. Nagykálnai Tamás

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2013. február 27., 20:55 ;Megválaszolva: 2013. március 02., 22:39
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Nyirokcsomó megnagyobbodás
Tisztelt Doktornő! Egy éve lágyéksérv műtétem volt. Azóta egyre erősödő hasi fájdalmaim vannak,egyre gyakrabban jelentkező (mostmár naponta)...
Májvédők alkalmazása...
Tisztelt Doktornő! Daganatos betegségek megelőzésére és általános immunrendszer-javításra szedett Máriatövis, valamint sóskaborbolya esetében...
Dudor a torokban
Tisztelt Doktornő! Egy hete a torkom bal oldala elkezdett fájni inkább mintha a nyelvem töve fájna. Nem folyamatos. Ezen az oldalon mintha tapintásra is...
Nőgyógyászati probléma
Tisztelt Doktornő, kérdésem a leletemmel kapcsolatban lenne, nem értem pontosan.loop conisatio után ezt az eredményt kaptam. Mennyire nagy a baj?...
Gégerák sugárkezelése
Üdvözlöm! Édesapámnál 2007-ben gégerákot diagnosztizáltak, total laryngectomia történt. Sajnos ez év márciusában kiderült, hogy kiújult neki....