Merkel-sejtes carcinoma

Tisztelt Doktornő! Leírnám a histologiai leleten kapott inormációkat, kérdésem az lenne, hogy ebből megállapítható e az, hogy milyen stádiumban vagyok! Makro: 1db fonállal orientált 5, 3*5*2, 5 cm-es szabálytalan alakú bőrkimetszés, melynek a felszínén látható egy 3, 5*1, 5cm-es, rosszul körülhatárolt elváltozás. Metszéslapokon látható egy 3, 4*1, 1*1, 1cm-es szürkésfehér színű, helyenként bevérzett, viszonylag jól körülhatárolt, puha tapintatú képlet.3óránál a sebészi szélektől való távolsága. 0, 9;6óránál 2, 9; 9óránál 1, 3;12óránál 1, 3cm. M6/4 (az 1es és a 4es kazetta 2-2, a 2es és 3as kazetta 1-1kimetszést tartalmaz.) Mikro: Folyó év októberében a beteg bal felkarjáról Merkel-sejtes carcinómát távolítottak el, de a kimetszés nem az épben történt. Most reexcisio történt. Mikroszkóposan a dermisben körülírt, szerkezetnélküli daganatszövet látható, melyben nagyszámú kapilláris látható. A daganatsejtek közepes méretűek, monomorfak, diszkohezívek, a sejtmagok kerekek, só-bors mintázatúak;citoplazmájuk keskeny, halvány.Számos mitotikus és osztódó alak látható. A tumorsejtek synaptophysinnel közepes és erős, pozitív immunreakciót adnak; CK20-szal perinuclearis, pontszerű pozitívitást mutatnak. Perineuralis, vascularis invázió nincs. Sebészi szélek (a felső pólust 12órának tekintve): - 3óra: 9mm;-basalisan 10mm, a több irányban több, mint 10mm. Kórszövettani dg.: Residualis, primer neuroendorcin carcinóma a bőrben. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Nagykálnai Tamás válasza neuroendokrin carcinoma témában

Tisztelt Kérdező!

A szokványos bőrdaganatok általában nem okoznak különösebb problémát a beteg számára. Persze a melanoma malignum más kérdés, de erről most nincs szó.

Viszont:

a Merkel-sejtes rák egy elég agresszív daganat, képes lapszerint terjedni a bőr alatt, és képes áttétet is képezni (! ) , ha elhanyagolódik.

Mindenképpen helyes volt a második műtét, hiszen az első műtétnél ottmaradt egy jónéhány daganatos sejt, bajt okozott volna.

A második műtét leírása viszont megnyugtató, bőséges biztonsági zónával vették ki a maradék daganatos területet, ráadásul nem láttak daganatos terjedést sem a hajszálvékony idegek, sem az erek mellett.

A daganatot sokféleképpen hívják: neuroendokrin tumor, APUdoma, Merkel sejtes rák (MCC) . Mint mostanában kiderült, egy vírus okozza.

Mivel kozmetikailag elég közömbös helyen volt az Ön tumora (ha jól látom, a felkaron) , nincs semmi akadálya egy szintén bőségesen mért terület sugárkezelésének (a heg körül kb. 2-2 cm-es zónával, kb. egy számítógép egérnyi területről beszélek) .

Magyarul én mindenképpen "posztoperatív" sugárkezelést végeznék.

Jó, hogy elkapták, jó hogy "reexciziót" (második kimetszést) végeztek.

Végleges gyógyulás közel 100%-ban várható.

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. február 27., 20:55 ;Megválaszolva: 2013. március 02., 22:39
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Nyirokcsomó megnagyobbodás
Májvédők alkalmazása...
Dudor a torokban
Nőgyógyászati probléma
Tisztelt Doktornő, kérdésem a leletemmel kapcsolatban lenne, nem értem pontosan.loop conisatio után ezt az eredményt kaptam. Mennyire nagy a baj?...
Gégerák sugárkezelése
Üdvözlöm! Édesapámnál 2007-ben gégerákot diagnosztizáltak, total laryngectomia történt. Sajnos ez év márciusában kiderült, hogy kiújult neki....