• magas terheléses inzulinszint/lombik sikeresség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/úr!

        166/68 33 éves nő vagyok, kétoldali petevezeték-elzáródás miatt lombikos. Eddig  sikertelen beültetésem volt, de ezalatt + 3 leállított kezelésem, hyperstimulatio miatt, pedig relatív kis adag hormonokat kaptam. Amikor sikerült petesejtet nyerni, azok megtermékenyülési aránya átlagon felüli volt (első: 3/2, második: 13/14). A kezelések alatt 14 kg-ot híztam, ebből 3-at bírtam visszadolgozni, pedig keveset eszem, és azt is megválogatom, hogy mit (kevés szénhidrát/cukor), mozgok is mellé, bár csak hetente 2-szer. Ezért nem is az orvos, hanem más babáért küzdő ismerős javasolta, hogy csináltassak terheléses cukor és inzulinvizsgálatot, bár az egyéb hormonszintek rendben vannak (a prolactinom volt icipicit magas, de az bromocriptinnel azóta rendben van tartva), vérkép, vizelet tökéletes.

        Az alábbi eredmények lettek (75 g glucose-al terhelve):

        0' glucose: 4, 1, inzulin 6, 5

        60' glucose: 8, 4, inzulin 76, 5

        0' glucose: 6, 2, inzulin 89, 4

        Referenciaként mindegyiknél az alábbi volt feltüntetve:

        glucose: 3, 8-6, 00, inzulin 3, 0-25, 0

        Utal ez inzulin-rezisztenciára? Nehezítik ezek a szintek a beültetés utáni megtapadást? Okozhatja a viszonylag kis hormonadag mellett a hyperstimulatio-t? Mi a teendő?

         

        Válaszát előre is köszönöm!

         

        Tímea

        WEBBeteg szakértő válasza a terheléses vércukor témában

        Kedves Leendő Anyuka!

        A 60 perces eredmény alapján magasabb értéke van, mint a 7, 8 mmol/l, de ennek ellenére a 120 perces vércukorérték alapján normál értéke van. A 60 és 120 perces inzulin szintjei is minimálisan magasabbak, 45 mmol/l érték a 120 perces normál érték. Összességében véve ennek ellenére nem nevezném inzulinrezisztensnek, és nem gondolom, hogy ezek az értékek a megtapadást nehezítenék. Azonban a súyfelesleg letornázása és az egészséges életmód nagyon fontos, hogy a későbbiekben se alakuljon ki inzulinrezisztenciája.  


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010-03-16 07:36:07; Megválaszolva: 2010. március 16., 07:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: