• Inzulinrezisztencia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

         

        Kb. 1 éve szenvedek szájszárazságban, égésben, mindenféle vizsgálaton voltam, még fogászati fémallergián is. Minden rendben volt. Kértem egy vércukorszint mérést, melynek eredménye: 6, 0 mmol/l volt. A cukorgondozóban elküldtek terheléses cukor és inzulin vizsgálatra. Az eredményem a következő volt:

        glükoz éhgy. =5, 7 mmol/l, 60 p=9, 3, 120 p=7, 6, 180 p = 5, 5 mmol/l.

        Inzulin éhgy.=24, 1 uU/ml, 60 p=134, 8, 120 p=105, 3, 180 p=77, 1.

        A doktornő életmódváltozást, sok mozgást, diétát javasolt. (57 éves, 1, 67 cm magas és 65kg-os nő vagyok). Még azt mondta, hogy szedjek MerckforminXR 500 mg.-os tablettát és egy fél év múlva megismételjük a vizsgálatot. Receptet nem kaptam, bizonytalannak éreztem a doktornő döntését, ezért fordulok Önhöz kérdésemmel.

        Egészségem érdekében be tudok tartani diétát, életmódváltást, stb., kérdésem az lenne, hogy

        Muszáj szedni a gyógyszert ha nem vagyok cukorbeteg, de az inzulinszintem ilyen magas  (Inzulinrezisztencia? ), vagy próbáljam meg komoly életmódváltással.

        Válaszát, előre is megköszönöm, tisztelettel: Elczner A. M.

        WEBBeteg szakértő válasza a inzulin témában

        Kedves Kérdező!

        Először is, nem gondolom, hogy gyógyszert kellene szednie, hiszen annak ellenére, hogy a 60 perces vércukorértéke magasabb volt, a 120 perces érték alapján mondjuk ki a 2 típusú diabetes mellitus diagnózisát és ennek 11, 1 mmol/l feletti értéknél kóros, ha 7, 8 mmol/l feletti értéke lenne 120 percnél, ott mondanánk, hogy csökkent glükóztoleranciája van. Bár az inzulin szintjei magasabbak, ennél lényegesen magasabb értékeknél van kifejezett inzulinrezisztencia és akkor is első lépésben az életmódváltást javasolja a diabetológus, ha a vc értékek rendben vannak. Ha ez nem megy és romlanak az értékek, akkor célszerű a gyógyszeres terápiát megfontolni.

        Összességében véve arra ösztönözném Önt, hogy ésszel és kitartással változtasson, a gyógyszereket egyelőre nem segítségül hívva.

        Ehhez kívánok sok sikert


        Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász-diabetológus-endokrinológus
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-10 20:47:41; Megválaszolva: 2010. február 10., 20:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: