Gyógyszerek hatása a cukorbetegségre

Tisztelt Doktornő! Cukorbeteg vagyok, amit nem rég diagnosztizáltak. Gyógyszeres kezelést kapok a diéta mellé. GLURENORM 30 mg-ost gyógyszert szedek 2x 1-t. az van ráíva, hogy tablettánként 134, 6 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz. Azt szeretném tudni, hogy mi ez az anyag? Cukor-e, vagy valami más. Ha tényleg cukrot tartalmaz, akkor, hogy lehet ezt cukorbetegség kezelésére szedni? Több gyógyszert is szedek ami cukrot tartalmaz pl: Milurit 300 mg, ami a tájékoztató szerint 150 mg cukrot tartalmaz. Korlátozni kell a cukorbevitelt és a szénhidrátot, de ezzel szemben olyan gyógyszereket szedek amiben cukor van. Ennek mi az értelme? Megvonom magamtól a cukrot tartalmazó ételeket, italokat és csökkentem a szénhidrát mennyiségét, de ugyanakkor ezt a gyógyszerekkel teszem meg. Miután a gyógyszerek többségében megtalálható a cukor, mit tehet ilyen esetben a cukorbeteg?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza laktóz témában

Kedves Kérdező!

A szedett gyógyszerek laktóztartalma 0, 13 illetve 0, 15 g, ennek a napi szénhidrátfogyasztásban gyakorlatilag nincsen jelentősége, mivel a cukorbeteg diéta során testsúlytól illetve fizikai aktivitástól függően napi 160-180 g szénhidrátot lehet fogyasztani. Amiért feltüntetik a gyógyszergyárak az egyes gyógyszerek laktóztartamát az a laktózintolerancia (tejcukorérzékenység) miatt van, ugyanis már egész kis mennyiségben okozhatnak panaszokat.

Kérdés: 2014. november 13., 09:50; Megválaszolva: 2014. november 16., 21:30
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Magas cukor
Tisztelt Doktornő! 5 évvel ezelőtt kezdődött a pszichés problémám, több pszichés betegséget állapítottak meg nálam. Nyugtatót...
Vércukorérték
Emelkedett glükóz és orrspray
Inzulinrezisztencia
GDM - utógondozás