A fiam nem beszél, nem rajzol, autizmus lehet?

Tisztel Dr! Próblémám, hogy az óvodában jelezték, hogy a fiammal gondok vannak, mert nem beszél velük és óvis társaival, nem rajzol, és elvonul játszani, nem keresi társaival a kapcsolatot. Itthon nem tapasztaltam ilyet. Szereti, ha szomszéd gyerekek itt vannak, tesójával is játszik, szereti ha testileg érintkezünk vele. Igaz, hogy sokszor egyedül játszik, szeret önállóan elbibelődni, mivel a nagyobbik gyerek több figyelmet igényelt, ő alkalmazkodott, és saját játékával foglalkozott. Beszükült a játék igénye, általában robotozik, harcol. Kicsit visszahúzodó, és mindenre engedélyt kér. Ezt azért írom, mert mikor ma leadtam az óviba, visszanézve, láttam, hogy körben az asztalnál ülnek a gyerekek nem volt több hely, de figyelte őket, de nem mert plusz széket odavinni, vagy óvónéninek jelezni. Gondolom ennek a szitunak is az lett a vége, hogy mivel senki nem ajánlotta fel a játék lehetöségét, önálló játékba kezdett, ami óvónéninél megint úgy lesz gondolatban, hogy Dani megint különjátszik. Még tavalyi évben volt, hogy meglökték, vagy megütötték, és kérdeztem, hogy miért nem szólt, és mondta, hogy szólt, de óvónéni nem hallodta. Szerintem a konfiktus elkerülése miatt sem játszik a többiekkel, ami szerintem nem annyira ijesztö, hisz fiam jó erőbben lévő, és ha visszaütne csak nagyobb baj lenne. De azért megkérdezem, hogy kell-e félnem, hogy tényleg baj van, vagy hová fordulhatok, hogy megállapítsák van-e baj. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a visszahúzódó gyermek témában

Kedves Anyuka! Valószínűnek tartom, hogy nincs baj, ha a kisfia kommunikál másokkal, elviseli a testi kontaktust, tudja tartani a szabályokat, érzelmileg a helyzetnek megfelelő válaszokat ad. Azonban ha az óvónők úgy gondolják, hogy valami nincs rendben a kisfiúval, akkor érdemes lenne a legközelebbi gyermekpszichiátriai osztályra elvinni, hogy egy szakember is meg tudja vizsgálni.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. október 20., 09:31; Megválaszolva: 2011. október 21., 14:23
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?
Nem gagyog a baba